Dovoljne su četiri i po šolje jogurta ili u oko125 grama nedeljno, da se rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2 umanji za čak 28 odsto, pokazali su rezultati studije sprovedene na Univerzitetu Kembridž.

Konzumiranje drugih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti takođe štiti od dijabetesa, tvrde naučnici.

Istraživači su sastavili evidenciju o ishrani i napicima koje konzumira 4.255 učesnika studije, od kojih je 753  u proteklih 11 godina oboleleo od dijabetesa tipa 2.

Rezultati studije pokazali su da oni koji konzumiraju više fermentisanih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, kao na primer jogurt ili sir, imaju 24 odsto manje šanse da postanu dijabetičari.

Kada je posebno ispitivan uticaj jogurta, dokazano je da on za 28 odsto umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

"Ova studija pokazala je da određena hrana igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2", reka je dr Nita Foruhi.

"U vreme kada imamo podatke da određene namirnice, kao što su slatkiši ili gazirani napici loše utiču na naše zdravlje, dobro je znati da su fermentisani mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti dobri za zdravlje".

Istraživači objašnjavaju da je moguće da probiotičke bakterije i specifičan oblik vitamina K koji se nalaze u jogurtu pružaju zaštitu od dijabetesa.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da mlečni proizvodi u sebi sadrže i dosta zasićenih masti, zbog čega bi trebalo birati one sa manje masti.