Konzumiranje drugih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti takođe štiti od dijabetesa, tvrde naučnici.
Istraživači su sastavili evidenciju o ishrani i napicima koje konzumira 4.255 učesnika studije, od kojih je 753 u proteklih 11 godina oboleleo od dijabetesa tipa 2.
Rezultati studije pokazali su da oni koji konzumiraju više fermentisanih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, kao na primer jogurt ili sir, imaju 24 odsto manje šanse da postanu dijabetičari.
Kada je posebno ispitivan uticaj jogurta, dokazano je da on za 28 odsto umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
"Ova studija pokazala je da određena hrana igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2", reka je dr Nita Foruhi.
"U vreme kada imamo podatke da određene namirnice, kao što su slatkiši ili gazirani napici loše utiču na naše zdravlje, dobro je znati da su fermentisani mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti dobri za zdravlje".
Istraživači objašnjavaju da je moguće da probiotičke bakterije i specifičan oblik vitamina K koji se nalaze u jogurtu pružaju zaštitu od dijabetesa.
Ipak, stručnjaci naglašavaju da mlečni proizvodi u sebi sadrže i dosta zasićenih masti, zbog čega bi trebalo birati one sa manje masti.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina