Kako je rečeno na skupu o značaju smanjenja upotrebe soli u ishrani održanom u Beogradu, povišeni unos soli je u neposrednoj vezi sa povišenim krvnim pritiskom i Svetska zdravstvena organizacija je preporučila da se dnevni unos soli smanji sa šest na pet grama što je manje od jedne kašičice.

Rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" pokazali su da je svaka druga smrt u Srbiji direktna posledica bolesti kardiovaskularnog sistema.

"Vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji su nezarazne bolesti, od kojih su čak 58 odsto kardiovaskularne bolesti", rekla je šef odeljenja za pravilnu u ishranu i bezbednost hrane Instituta za javno zdravlje Vojvodine Ljiljana Trajković Pavlović.

Prema njenim rečima, rezultati istraživanja u svetu su pokazali i da 1,6 milijardi ljudi ima prekomernu telesnu težinu, dok u Srbiji 46,2 odsto stanovništva ima višak kilograma, a 23 odsto je gojazno.

Trajković-Pavlović je naglasila i da je u Srbiji čak 15 odsto dece gojazno i da je to posledica savremenog načina života, jer su istraživanja koja su rađena pokazala da čak 50 odsto odraslih i 30 odsto dece u Srbiji jede samo dva obilna obroka dnevno.

"Neophodno je unositi natrijum u organizam, a najzdraviji način je unos namirnica koje su neobrađene i koje u sebi sadrže prirodnu količinu. Istraživanja su pokazala da čak i minimalno smanjenje unosa natrijuma dovodi do značajnog poboljšanja zdravlja ", kazala je ona.

Prema njenim rečima, smanjenje krvnog pritiska za tri do deset miligrama živinog stuba smanjuje smrtnost za 75 do 80 odsto, a trajanje života se povećava za pet do šest godina.

"Istraživanje sprovedeno u Vojvodini pokazalo je da odrasli prosečno dnevno unose 12,12 grama soli, što je 2,5 puta više od preporuka Svetske zdravstvene organizacije", rekla je načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milka Popović.

Ona je navela i da građani nisu dovoljno upoznati sa podatkom da je čak 75 odsto soli koje ljudi unose sakriveno u industrijski prerađenoj hrani.

Popovićeva je precizirala da se veliki deo soli dnevno unosi u organizam kroz hleb i pecivo (čak 26 odsto), a da je istraživanje pokazalo da je u pici čak 84 odsto namirnica sa visokim sadržajem soli, a u sendviču 92 odsto.