Nivo vitamina C u krvi povezan je sa učestalošću moždanog udara, tvrde američki naučnici nakon sprovedenog istraživanja.
Ispitanicima su uzeti uzorci krvi i proveren je nivo prisutnosti vitamina C koji je, u proseku, kod 41 odsto ispitanika bio na normalnom nivou, dok je 45 odsto imalo snižen nivo, a 14 odsto je patilo od nedostatka vitamina C.
Međutim, pokazalo se da su ispitanici koji su već doživeli moždani udar ili izliv krvi u mozak imali deficit vitamina C, dok su zdravi ispitanici imali normalan nivo tog vitamina.
Tim otkrićem je potvrđeno da nizak nivo vitamina C u organizmu predstavlja rizičan faktor za cerebrovaskularne bolesti, baš kao i visok krvni pritisak, prekomerna težina i redovan unos alkohola.
Takođe, čini se da je vitamin C izrazito važan, ne samo zbog cerebrovaskularnog zdravlja, već i zato što može da doprinese jačanju imunološkog sistema i proizvodnji kolagena, proteina bitnog za izgradnju kosti, tkiva i kože.
Vitamina C najviše ima u voću iz roda limuna, u paradajzu, peršunu, paprici, spanaću.