"Utvrdili smo da postoje dve vrste mikroba u crevima – 'dobri' i 'loši'", kaže jedna od istraživača Marija Mur.
Ona objašnjava da se pozitivno delovanje čokolade sastoji u tome što povećava broj "dobrih" mikroba, koji sprečavaju da dođe do raznih zapaljenja u organizmu. Dobri mikrobi ulaze u krvotok i štite srce i arterije od oštećenja.
Kakao, kao jedan od osnovnih sastojaka čokolade sadrži u sebi jedinjenja antioksidanta polifenol, kao što su katehin i epikatehin i malu količinu dijetalnih vlakana. Ove komponente želudac teško vari i apsorbuje, ali ih "dobre" bakterije u crevima lako obrađuju.
"Kada telo apsorbuje sve ove komponente iz čokolade, oni sprečavaju da dođe do upale u kardiovaskularnim tkivima, na taj način umanjujući rizik od moždanog udara", objašnjava dr Džon Finli.
"Kombinacija kakaao i prebiotika - nesvarljivih sastojaka hrane koji povećavaju broj bakterija - verovatno će dati još bolje rezultate", smatra dr Finli i objašnjava da kombinovanje kakaoa sa prebioticima dovodi do povećanja broja "dobrih" mirkoba u organizmu.
Prebiotici se nalaze u belom luku, pšeničnim mekinjama i belom brašnu. Stručnjaci takođe preporučuju kombinovanje tamne čokolade sa voćem, naročito šipurkom, kako bi rezultati bili što bolji.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Mondo ukrštenica za 22. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!