Grejpfrut u ishrani povećava rizik od dobijanja raka dojke za čak 30 procenata, pokazala je studija američkih naučnika, radjena na osnovu istraživanja 50.000 žena u postmenopauzi, koje su svaki dan jele bar po četvrtinu ove voćke.
Grejpfrut u ishrani povećava rizik od dobijanja raka dojke za čak 30 procenata, pokazala je studija američkih naučnika, radjena na osnovu istraživanja 50.000 žena u postmenopauzi, koje su svaki dan jele bar po četvrtinu ove voćke.Grejpfrut povećava nivo estrogena, hormona koji pojačava rizik od dobijanja ove bolesti, sve učestalije kod žena.
Od raka dojke obolela je gotovo trećina svih žena obolelih od kancera u svetu.
Naučnici, medjutim, smatraju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se došlo do konačnih, naučno relevantnih rezultata.
Studija je pokazala da molekul zvani citohrom P450 3A4 (CYP3A4) utiče na metabolizam hormona estrogena. Grejpfrut može da poveća nivo estrogena u krvi blokiranjem tog molekula i time podrži razvoj hormona.
"Ukoliko konzumacija grejpfruta utiče na metabolizam estrogena, najverovatnije je da stalni unos tog voća u organizam povećava rizik od dobijanja raka dojke kod žena", zaključili su naučnici sa Kalifornijskog univerziteta.
Ukoliko se ovi podaci potvrde i u daljim istraživanjima, to bi bilo prvi put da se dokaže da je neko voće uzročnik razvoja kancera.
Naučnici su upozorili da su za potvrdu ove teorije neophodna dalja istraživanja, pošto je do sada uzimano u obzir samo uzimanje grejpfruta u sirovom stanju, a studija nije obuhvatila, na primer, upotrebu tog voća kroz sok od grejpfruta.
(Tanjug)