Učestalost tzv. metaboličkog sindroma povećan je kod sredovečnih ljudi koji redovno piju gazirana pića, čak i gaziranu kiselu vodu ili sodu, koje nemaju kalorija, ukazuje studija sprovedena na Medicinskom fakultetu Bostonskog univerziteta.
Učestalost tzv. metaboličkog sindroma povećan je kod sredovečnih ljudi koji redovno piju gazirana pića, čak i gaziranu kiselu vodu ili sodu, koje nemaju kalorija, ukazuje studija sprovedena na Medicinskom fakultetu Bostonskog univerziteta.Metabolički sindrom je skup nekoliko faktora rizičnih po kardiovaskularno zdravlje, kao što su povišen krvni pritisak, visok holesterol, višak sala u abdominalnom pojasu i netolerancija glikoze, odnosno stanje kad organizam više ne može da preradi šećer iz krvi, što često prethodi šećernoj bolesti.
Dosad su teorije o povezanosti gaziranih pića sa metaboličkim sindromom bazirale pretežno na visokom sadržaju šećera u tim pićima. Medjutim, analizirajući rezultate tzv. Framingamove studije srca, obavljene izmedju 1998. i 2001. godine na ispitanicima srednjih pedesetih godina, bostonski stručnjaci, predvodjeni dr Ramačandranom Vasanom, došli su do zaključka da su osobe koje svakodnevno piju jedno ili više gaziranih pića, pa makar to bila i samo soda, izložene za 48 odsto većem riziku od metaboličkog sindroma od onih koje nemaju tu naviku.
Takodje se ispostavilo da svakodnevno konzumiranje gaziranih pića povećava učestalost svake od komponenti koje čine metabolički sindrom.
Neka ranija istraživanja pokazala su da je redovno konzumiranje gaziranih pića najčešće praćeno opštom lošom ishranom - previše kaloričnom i masnom, kojoj nedostaju vlaknaste materije.
Medjutim, čak i kad su dr Vasan i njegove kolege uzele u obzir uticaj ostalih utvrdjenih rizičnih faktora za razvoj metaboličkog sindroma - kao što su loša ishrana, pušenje, fizička neaktivnost itd. - opstala je statistički bitna veza izmedju konzumiranja gaziranih pića i metaboličkog sindroma.
Zbog toga se bostonski istraživači zalažu za mere kojima bi se zaustavila još uvek rastuća potrošnja gaziranih pića u svetu, što bi moglo da doprinese smanjenju tereta metaboličkih rizičnih faktora kod odraslog stanovništva.
(Tanjug)