U današnje doba luksuznih navika, o čučanju prilikom pražnjenja creva se govori kao o staromodnom i neudobnom položaju. Međutim, prema najnovijim istraživanjima, upravo je sedeći položaj tokom vršenja nužde odgovaran za brojne bolesti današnjice.

U izraelskom časopisu Journal of Medical Sciences objavljena je studija o tome da je upravo sedeći položaj prilikom pražnjenja creva kriv za visoku stopu obolevanja od hemoroida, upale creva, raka debelog creva i Kronove bolesti.

Učestalost tih bolesti je slična kod južnoafričkih belaca i u populacijama bogatih zapadnih zemalja. U ruralnim područjima s tradicionalnim životnim stilom, ove bolesti su vrlo retke ili gotovo nepoznate, tvrde istraživači.

Klasičan način pražnjenja creva - sedenje na WC šolji, je neprirodan položaj koji za potiskivanje sadržaja iz creva zahteva korišćenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje. Dok prilikom pražnjenja čučeći, bedra pritiskaju trbuh što olakšava pražnjenje i smanjuje potrebu za napinjanjem.

U položaju čučnja dolazi do ispravljanja rektuma, što omogućava jednostavnije i temeljnije pražnjenje creva, dok se vršenjem nužde u sedećem položaju sadržaj creva ne može u potpunosti isprazniti. Rezultat toga može biti i češća potrteba da se ide u WC.

Mnogo puta smo se uverili da od male dece, zbog njihovih instinktom vođenih postupaka, možemo puno da naučimo. Tokom vršenja nužde deca će instinktivno čučnuti kako bi ispraznila sadržaj creva, a taj je prirodni instinkt nažalost kod odraslih potisnut u drugi plan, piše "Alternativa za vas".

Izraelski lekar, Dov Sikirov, obavio je istraživanje o bolestima organa za varenje i prednostima čučanja, koje je obuhvatilo 28 zdravih odraslih dobrovoljaca raspoređenih u tri odvojena toaleta. U prvom su dobrovoljci koristili WC šolju standardne visine od 41 cm, u drugom je bila spuštena na visinu od 31 cm, a u trećem su dobrovoljci vršili nuždu na čučavcu. Pomoću digitalnog tajmera snimano je vreme potrebno za potpuno pražnjenje creva.

Sikirov je otkrio da je volonterima u čučećem položaju bila potrebna svega 51 sekunda, za razliku od onih koji su koristili standardnu šolju i nuždu obavili nakon 130 sekundi.

Utvrđeno je, takođe, da sedenje pospešuje pojavu hemoroida, koji nastaju zbog upaljene vene donjeg dela debelog creva i anusa. Oni se javljaju, između ostalog, kao posledica naprezanja tokom pražnjena creva. Tokom čučenja naprezanje je manje ili gotovo nepotrebno.

Takođe, preostali sadržaj u crevima pogoduje razvoju infekcija, što može dovesti do upala i karcinoma creva.

Kronov sindrom je hronična upalna autoimuna bolest creva, pri kojoj imunološki sastav organizma napada vlastiti sistem za varenje.   Ubraja se u grupu IBD (inflammatory bowel diseases).

Australijski istraživač Volas Bovls je utvrdio da postoji povezanost ljudskog zdravlja i načina pražnjenja creva.

"Pokazalo se da crevna upalna stanja pozitivno reaguju na pražnjenje creva u čučećem položaju. Osobe s Kronovom bolešću potvrdile su značajno poboljšanje nakon već nekoliko sedmica, a s vremenom su nestali svi simptomi ove bolesti", napisao je Volas Bovls.

Baš kao i za pražnjenje creva, čučanje je najbolji položaj i za potpuno pražnjenje bešike. Kod žena je protok mokraće jači i lakši kada uriniraju u čučećem položaju.

U sedećem položaju bešika se nikada potpuno ne isprazni, a zadržavanje mokraće može dovesti do razmnožavanja bakterija, odnosno infekcija mokraćnog sastava.

Zanimljivost vezana za korištenje čučavca dolazi iz Japana. Svi znamo da je Japan tehnološki div, ali čučavac je kod njih, osobito kod starije populacije još uvek neizostavan deo kupatila. Osim zdravstvenih i higijenskih prednosti koje donosi čučeći položaj, Japanci kažu da tako "štede vreme".

"Zahvaljujući čučanju tokom obavljanja velike nužde, vreme koje provodimo u obavljanju fizioloških potreba znatno je skraćeno, što nam ostavlja više vremena za izvršavanje obaveza kao i za druženje s porodicom i prijateljima", kažu u Japanu.

Šta je rešenje za sva savremena kupatila sa klasičnom WC šoljom? Nikako da čučite na "dasci"!

Telo možete dovesti u položaj sličan čučnju tako da tokom sedenja na WC šolji pod noge stavite posebnu stolicu, koja je dizajnirana za improvizaciju klasičnog čučećeg položaja. Pogledajte video: