Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojem su naši drevni preci uživali.
Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci smokava starih više od 11.000 godina.

Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu pre pšenice, ječma i mahunarki.

Osim u svojoj postojbini Mediteranu, smokva se danas uzgaja u mnogim zemljama širom sveta.

Pozitivan uticaj na zdravlje

Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100g), smokva je bogata hranljivim vlaknima, mineralima i vitaminima.

Povrh toga, sveže smokve sadrže značajne količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K, piše portal Alternativa za vas.

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.

Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine.

Suve smokve  - koncentrisana superhrana

Sušene smokve još bolji su izvor minerala, vitamina i antioksidanasa. Imaju više kalorija od svežih - 249 kalorija na 100 grama.

I sveže i suve smokve sadrže značajne količina vitamina grupe B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.

Ovi vitamini učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, belančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, naročito za dobro raspoloženje.

Suve smokve obilan su izvor minerala kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra.

Kuvane smokve kao čaj, pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.

I lišće je lekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih lekovitih svojstava - leči bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki pritisak, kožne probleme i čireve.

Novost je da je lišće smokve takođe izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.

Možete takođe prokuvati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabavakao i na Twitteru @Mondo_zabava.