Borovnice jačaju moždane funkcije

Istraživanja pokazuju da borovnice, zahvaljujući sastojku antocijaninu, pozitivno deluju na sposobnost učenja i pamćenja. Takođe, usporavaju propadanje kognitivnih funkcija i pomažu u prevenciji senilnih degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, i demencije.

Antocijanin prisutan u borovnicama ima pozitivne učinke i na zdravlje očiju - štiti rožnjaču i pomaže u lečenju slabovidosti.

Zahvaljujući svom sastavu, ovo voće je izvrsna alternativna metoda za ublažavanje upala zglobova i artritisa.

Brusnice kao antibiotik

Ove crvene bobice su izuzetno cenjene zbog svog snažnog nutritivnog sastava i mnogobrojnih pozitivnih efekata na zdravlje.  

Njihovo pozitivno delovanje potvrđeno je još 2001. godine u studiji, koja je pokazala da je redovno konzumiranje soka od brusnice dobra preventiva protiv infekcija urinarnog trakta, kao i da smanjuje potrebu za upotrebom antibiotika.

Prema tome, one su prirodna zamena za antibiotik, jer mogu da unište veliki broj štetnih bakterija - uspešno suzbijaju ešerihiju koli i Helicobacter pylori, poznatog uzročnika čira na želucu i gastritisa.

Ovo ukusno voće dobro deluje i na kardiovaskularni sistem, tako što smanjuje količinu stvari u krvi koje uzrokuju zgrušavanje arterija, piše Alternativa za vas. Dokazano je, takođe, i da brusnice zahvaljujući svojim sastojcima uspešno sprečavaju pojavu i širenje malignih bolesti.

Ovo voće je korisno i za dijabetičare, jer smanjuje nivo šećera u krvi.

Osim toga, pomaže u eliminaciji stresa, ublažava reumu i dobro deluje na zdravlje zuba i desni.

Ribizle - izvor vitamina C

Bez obzira na to da li volite crvene ili crne ribizle, obe su dobre za zdravlje. Crvena ribizla sadrži vitamine C i K, minerale kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i mangan, kao i jabučnu i limunsku kiselinu. Bogata je i vlaknima koji imaju veliku ulogu u regulaciji probave.

Crvena ribizla korisna je kod išijasa, reume i kostobolje, pospešuje rad bubrega i čisti krv, a pomaže i u eliminaciji mokraćne kiseline i toksina iz organizma.

Crna ribizla bogata je vitaminom C - 100 grama svežih crnih ribizli sadrži čak 300 odsto od preporučenih dnevnih potreba ovog vitamina.

Bogata je i antioksidansom antocijaninom koji štiti oči, održava cirkulaciju. Ima antibakterijska i antiupalna svojstva, pomaže u zaštiti od malignih oboljenja, moždanog i srčanog udara.

Naučna istraživanja su pokazala da konzumacija crne ribizle ima pozitivne učinke u prevenciji karcinoma, upala, neuroloških bolesti i prevremenog starenja.

Jagode – za mladolik izgled

Jagode sadrže velike količine vitamina C.

Obiluju antioksidansima i fenolima, koji na višestruke načine unapređuju zdravlje. Zahvaljujući bogatstvu flavonoida, pomažu u prevenciji i širenju raka. Izvrstan su izvor elaginske kiseline, a ona je uz vitamin C jedan od najvećih čuvara kože i mladolikog izgleda.

Kalijum iz jagoda blagotvorno deluje na nervni sustav, a kalcijum i fosfor se brinu čuvaju zdravlje kostiju. Ove bobice eliminišu zatvor i pospešuju rad creva, smanjuju apetit, čuvaju zdravlje srca, očiju i kože. Takođe, pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola. Pomažu i kod upala, pa se preporučuje njihova konzumacija kod artritisa i ateroskleroze.

Kupine za bolje pamćenje i koordinaciju

Istraživanja pokazuju da su kupine jedna od najbogatijih namirnica, kada je reč o antioksidansima. To potvrđuje da imaju i najjači učinak u prevenciji mnogih bolesti.

Antocijanini iz kupina štite mozak od oksidativnog stresa i sprečavaju senilne bolesti, poput Alchajmerove bolesti i demencije, a imaju i pozitivne učinke u borbi protiv raka debelog creva. Štite od upale, pospešuju pamćenje, poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju.

Maline za skidanje viška kilograma

Maline sadrže vitamine C, E, B, minerale mangan, bakar, kalijum, magnezijum, folnu kiselinu, hranljiva vlakna i omega-3 masne kiseline.

Antioksidansi u sastavu malina pomažu u očuvanju zdravlja jetre, kože i kose, a regulišu i nivo šećera u krvi i jačaju imunitet. Odavno im se pripisuje značajna uloga u borbi protiv malignih oboljenja. Najnovija istraživanja pokazuju da su korisne u borbi protiv raka dojke, grlića materice, debelog creva, jednjaka i prostate.

Prema istraživanju, ovo voće bi u skorijoj budućnosti moglo biti vrlo dobro oružje u borbi protiv gojaznosti, jer sastojci malina, naročito ketoni, dokazano pospešuju metabolizam i sagorevanje masnoća.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabavakao i na Twitteru @Mondo_zabava.