Uopšteno, hrana bogata kalijumom može za čak četvrtinu da smanji rizik od srčanih bolesti, pokazlala je studija sprovedena na 90.137 žena starosti između 50 i 79 godina.

Istraživanje je trajalo 11 godina, a naučnici su analizirali podatke u vezi sa tim koliko kalijuma dnevno unose učesnice studije, da li su doživele infarkt ili imale zdravstvene probleme sa srcem.

Učesnice koje nisu imale nikakvih zdravstvenih problem sa srcem unosile su dnevno 2,611 miligrama kalijuma dnevno. Svetska zdravstvena organizacije preporučuje da žene svakog dana unose najmanje 3,510 miligrama kalijuma dnevno.

Stručnjaci naglašavaju da je najbolje unositi kalijum iz hrane, ne iz suplemenata.

Sprovedena studija pokazala je da su osobe koje unose dosta kalijuma u organizam, u proseku oko 12 odsto manje izložene riziku od srčanog udara i 16 odsto manjem riziku od moždanog udara.

Naučnici takođe naglašavaju da je važno unositi kalijum na vreme, preventivno, dok osoba nema problem sa visokim krvnim pritiskom, jer u suprotnom banane, odnosno kalijum, ne mogu da smanje rizik od srčanog udara.

"Naše istraživanje pokazuje da je važno jesti dosta hrane bogate kalijumom. Neke od namirnica u kojima se kalijum nalazi su banane, krompir i pasulj", rekla je autorka studije Silvija Vaserthajl Smoler, sa Instituta za medicinu "Albert Ajnštajn" u Njujorku.

Takođe, ona je naglasila da previše kalijuma može da naškodi srcu, tako da bi zaista trebalo obratiti pažnju na količinu koju unosimo u organizam.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.