U zemlji u kojoj su srčana oboljenja, gojaznost i alergije u konstantnom porastu, alarmantno je da samo devet odsto ispitanih građana uopšte čita sadržaj soli u proizvodu ili da tek 14 odsto zna da odgovori na pitanje koju količinu masti očekuje kada na ambalaži proizvoda pročita "nizak sadržaj masti", navodi se u istraživanju.

Brine i podatak da je 10 odsto ispitanika odgovorilo da su alergični na neki sastojak hrane, ali da pri kupovini namirnica samo osam odsto pročita alergenske informacije, a tek šest odsto uopšte zna kako se alergeni pravilno pokazuju u spisku sastojaka.

Čak 82 odsto anketiranih ne obraća pažnju na količinu pojedinih sastojaka u proizvodu.

Deklaracija nam otkriva poreklo, namenu, sastav proizvoda i eventualne benefite za naše zdravlje, ukazuju stručnjaci.

"Razumevanjem deklaracije pravimo bolje i zdravije izbore hrane. Nadamo se da će konačni rezultati ovoga istraživanja podići svest društva o značaju edukacije potrošača kao i o važnosti da proizvođači kupcima jasno i detaljno objasne uticaj koji pojedine namirnice imaju na zdravlje ljudi", rekla je direktorka IHIS Nutricionizma i članica radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama Danica Zarić.

Istraživanjem, koje sprovodi IHIS Nutricionizama, članica Ihis Naučno-tehnološkog parka, u saradnji sa Asocijacijom portošača Srbije, do sada je obuhvaćeno 560 ispitanika, koji su o odgovorili na pitanja postavljena na sajtu i anketiranjem slučajno odabranih potrošača.

Istraživanje se nastavlja i trajaće do polovine oktobra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabavakao i na Twitteru@Mondo_zabava.