Prema nedavnom istraživanju soja može da smanji učestalost takozvanih valunga - iznenadni osećaj vrućine u razdoblju perimenopauze, ali samo ženama čiji organizam može da proizvede metabolit soje - ekvol.

U istraživanju je učestvovalo 357 žena starih od 45 do 55 godina koje nisu koristile hormonske preparate i koje su konzumirale sojine proizvode barem tri puta nedeljno.

Inače, ispitanice su tokom istraživanja beležile učestalost i jake navale vrućine, a iz uzoraka urina određeno je da li mogu da proizvedu ekvol.

Rezultati su pokazali da je 34 odsto ispitanica istraživanja moglo da proizvede ekvol i primećeno je da su imale čak 76 odsto nižu verovatnoću pojave navala vrućine ako su unosile mnogo soje.

Međutim, konzumacija soje nije uticala na smanjenje jačine valunga, već samo na njihovu učestalost, a među ispitanicama koje nisu proizvodile ekvol, soja nije pokazala rezultate.