Istraživači Univerziteta Severna Karolina su otkrili da se pažnja i koncentracija povećavaju ako se tokom dana pojede malo čokolade s visokim sadržajem kakaa.

U istraživanju je učestvovalo 122 osoba, uzrasta od 18 do 25 godina, čija je aktivnost mozga merena posle konzumiranja različitih vrsta čokolada, a najbolje rezultate dala je čokolada koja sadrži oko 60 odsto kakaa.

Većina ljudi oko podneva oseća umor i ne može da se koncentriše, a to se najviše odnosi na zaposlene i studente.

Međutim, prema rečima istraživača Lerija Stivensa, tamna čokolada koja sadrži oko 60 odsto kakaa dala je odlične rezultate baš u vezi sa jačanjem koncentracije.

"Osim što pomaže koncentraciji, tamna čokolada je bogata antioksidansima i materijama koje pomažu smanjenju rizika od srčanog udara", istakao je Stivens.

Ranija istraživanja su pokazala da kockica tamne čokolada smanjuje rizik od dijabetesa, pa tako, osobe koje su šest puta sedmično konzumirale čokoladu, su smanjile rizik od dijabetesa za čak 34 odsto u poređenju s onima koji su jednu kockicu jeli jednom do četiri puta mesečno.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.