Sveže trešnje pomažu nam da se fizički i mentalno bolje osećamo, i "podižu nas" kad smo iscrpljeni. Dakle, sad znate šta treba da ponesete za užinu na posao u ponedeljak.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mičigena pokazalo je da antocijanini iz trešanja pomažu u topljenju masnih naslaga iz predela abdomena, kao i da snižavaju nivo holesterola, dok šećer u krvi održavaju u zdravim granicama. Dakle, ako jedete trešnje bićete i bolje raspoloženi, i mršaviji i zdraviji.

Evo šta sve rade trešnje:

Skidaju salce sa stomaka

Snižavaju rizik od gihta

Pomažu telu da povrati energiju nakon velikih napora

Ublažavaju tegobe izazvane osteoartritisom

Snižavaju rizik od srčanog i moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti

Pomažu u borbi protiv nesanice

Štite nas od posledica oksidativnog stresa

Umiruju zapaljenske procese u telu

Prirodan su lek protiv bolova

Poboljšavaju rad mozga

Ublažavaju grčeve u mišićima

Poboljšavaju varenje

Umanjuju rizik od raka

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da flavonoidi iz trešanja imaju antikancerogeno dejstvo, i da su korisni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dok antocijanini blokiraju enzime koji izazivaju zapaljenske procese u telu i ublažavaju bol. Verovali ili ne, 10 puta je bolje da pojedete 20 trešanja nego da popijete aspirin. Toliko su efikasne!

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.