"Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta", ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u časopisu British Medical Journal.
Višegodišnje posmatranje navika oko 500.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živele duže, te ređe obolevale od smrtnih bolesti.
"Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje", ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i Univerziteta Oksford i Harvard.
Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.
Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.
Moćne reči Ajzeje Kenana: Došao sam u Crvenu zvezdu da osvojimo Evroligu
"Napala me je pod dejstvom alkohola, to je istina!" Prvo oglašavanje Slobode nakon incidenta na parkingu
Goranu Vesiću se pogoršalo zdravstveno stanje: Prebačen u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici
Mondo ukrštenica za 26. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ružan tekst Nemaca o navijačima Zvezde i Beogradu: Upozorili navijače na sve, pa i na vodu?