Eksperti smatraju da opasne trans-masti treba zabraniti u prerađenoj hrani, a prisiljavanjem proizvođača i restorana da to učline spasilo bi 7.200 života samo u Engleskoj, u narednih pet godina.

Akademici sa Univerziteta u Oksfordu, Liverpulu i Lankasteru navode da je totalna zabrana "tehnički izvodljiva" i da je samo potrebna "odlučna akcija".

Veštačke trans-masti prave se od ulja biljaka koje se delimično hidrogenizuju kako bi bile čvršće. One se koriste za pravljenje margarina, nekih slatkiša, keksa, biskvita i grickalica, kako bi se poboljšao ukus, tekstura i produžio rok trajanja.

Međutim, naučnici već dugo upozoravaju da ove masti značajno povećavaju opasnost od srčanog udara i smrti.

Iako je unošenje trans-masti palo sa prosečnih 2,1 odsto 1985. godine, na 0,7 odsto 2012. godine, studija ukazuje da to nije dovoljno.

Naučnici kažu da bi ukidanje trans-masti u restoranima spaslo 1.800 života do 2020. godine smanjenjem broja slučajeva srčanog i moždanog udara.

Zabrana trans-masti u prodavnicama i restoranima brze hrane spasla bi 2.600 života, a insistiranje na jasnijem etiketiranju spaslo bi između 2.200 i 3.500 života.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.