Iako se neprestano priča o tome koliko je doručak važan, mnogi i dalje ne doručkuju ili pojedu nešto "s nogu" - uglavnom brzu hranu. Evo nekoliko namirnica koje za doručak jedu zdravi ljudi.
U studiji u kojoj je učestvovalo 150 zdravih ljudi, samo četiri odsto njih reklo je da ne doručkuje. Istraživanje je sproveo Cornell Food & Brand Lab, a naučnici objašnjavaju da u ovom slučaju u "zdrave ljude" spadaju oni koji nemaju problem sa viškom kilograma.
"Važan zaključak ove studije je da najveći broj ljudi koji nisu gojazni obavezno doručkuju, što potvrđuje teoriju da je ovo najvažniji obrok," kaže autorka studije dr Ana Lina Vurijen. "Međutim, ono što se izdvaja je da oni, ne samo što nikako ne preskaču doručak, jedu zdravu hranu, poput voća i povrća."
Naime, skoro polovina ispitanika, njih 46 odsto, doručkuje voće, a 31 odsto jede jaja. Umesto grickalica, koje su jedan od glavnih krivaca za gojaznost, njih 39 odsto jede voće, a 20 odsto orase.
Takođe, 61 odsto zdravih ljudi kažu da im je piletina omiljena hrana, njih sedam odsto su vegetarijanci, 19 odsto ih uopšte ne pije alkohol, 35 odsto svakodnevno za ručak jede salatu, a 63 odsto svaki dan večera nešto od povrća.
Gotovo polovina ispitanika nikada nije bila na dijeti, 24 odsto njih svakodnevno meri kilograme, a 16 odsto njih nipošto ne staje na vagu.
Ispitanici ove studije tvrde da je kvalitet važniji od kvaliteta, a i stručnjaci su saglasni sa njima. "Baš se kajem što sam danas zdravo jeo - to niko nikada nije rekao", navodi jedan od učesnika ove studije.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.