Ako konzumirate u proseku 100 grama tofua (sira od soje) ili 50 grama fermentiranog zrna soje dnevno u manjoj ste opasnosti da obolite od raka dojke.
Žene koje redovno jedu soju i proizvode na bazi te biljke, u manjoj su opasnosti da dobiju rak dojke, saopštili su japanski naučnici.
Žene koje imaju visok nivo genisteina, sastojka u soji, imaju manju opasnost da razviju rak dojke od žena s manjim nivoom genisteina, navodi se u studiji japanskog Nacionalnog centra za rak.
U istraživanju je ispitano 25.000 žena od 40 do 69 godina u Japanu tokom više od 10 godina. Žene su imale različitu ishranu.
Naučnici su ispitivali veze izmedju koncentracije genisteina u telu i raka dojke, tako što su uzimali uzorke krvi obolelih i zdravih žena.
Rizik za rak dojke je manji ako žena ima viši nivo genisteina, odnosno ako konzumira dnevno u proseku 100 grama tofua (sira od soje) ili 50 grama fermentiranog zrna soje.
Naučnici su upozorili da prekomerni nivo genisteina nije dobar za zdravlje žene.
(Beta)
Žene koje imaju visok nivo genisteina, sastojka u soji, imaju manju opasnost da razviju rak dojke od žena s manjim nivoom genisteina, navodi se u studiji japanskog Nacionalnog centra za rak.
U istraživanju je ispitano 25.000 žena od 40 do 69 godina u Japanu tokom više od 10 godina. Žene su imale različitu ishranu.
Naučnici su ispitivali veze izmedju koncentracije genisteina u telu i raka dojke, tako što su uzimali uzorke krvi obolelih i zdravih žena.
Rizik za rak dojke je manji ako žena ima viši nivo genisteina, odnosno ako konzumira dnevno u proseku 100 grama tofua (sira od soje) ili 50 grama fermentiranog zrna soje.
Naučnici su upozorili da prekomerni nivo genisteina nije dobar za zdravlje žene.
(Beta)