Slab insulinski odgovor na uneti šećer je izgleda u vezi s razvojem Alchajmerove bolesti, pokazalo je dugogodišnje švedsko istraživanje.
Slab insulinski odgovor na uneti šećer je izgleda u vezi s razvojem Alchajmerove bolesti, pokazalo je dugogodišnje švedsko istraživanje.
Dr Elena Uronema i njene kolege s Univerziteta Upsale su do ovog zaključka došli analizirajući podatke o 2.269 muškaraca kojima je u 50. godini urađen test tolerancije na glukozu, preneo je Rojters.
Posle prosečno 32 godine, kod 394 ispitanika se razvila demencija ili neki drugi mentalni poremećaj, uključujući i 102 kod kojih je konstatovana Alchajmerova bolest i 57 sa vaskularnom demencijom.
Pokazalo se da je slab insulinski odgovor na intravenozno davanu glukozu na početku studije za 30 odsto povećavao rizik obolevanja od Alchajmerove bolesti. S druge strane, slaba tolerancija glukoze predstavljala je rizični faktor za vaskularnu demenciju, ali ne i za Alchajmerovu bolest.
Opšti zaključak istraživanja je da su visok nivo serumskog insulina na prazan stomak, insulinska rezistentnost, nedovoljna sekrecija insulina i netolerancija na glukozu faktori povećanog rizika od demencije i kognitivnog oštećenja kod osoba koje još uvek nisu dementne.
(Tanjug)
Dr Elena Uronema i njene kolege s Univerziteta Upsale su do ovog zaključka došli analizirajući podatke o 2.269 muškaraca kojima je u 50. godini urađen test tolerancije na glukozu, preneo je Rojters.
Posle prosečno 32 godine, kod 394 ispitanika se razvila demencija ili neki drugi mentalni poremećaj, uključujući i 102 kod kojih je konstatovana Alchajmerova bolest i 57 sa vaskularnom demencijom.
Pokazalo se da je slab insulinski odgovor na intravenozno davanu glukozu na početku studije za 30 odsto povećavao rizik obolevanja od Alchajmerove bolesti. S druge strane, slaba tolerancija glukoze predstavljala je rizični faktor za vaskularnu demenciju, ali ne i za Alchajmerovu bolest.
Opšti zaključak istraživanja je da su visok nivo serumskog insulina na prazan stomak, insulinska rezistentnost, nedovoljna sekrecija insulina i netolerancija na glukozu faktori povećanog rizika od demencije i kognitivnog oštećenja kod osoba koje još uvek nisu dementne.
(Tanjug)