Nutricionisti stvarno, istinski mrze izraz "superhrana". A supernamirnice su... pa, kao modni trendovi. Javljaju se ciklično, određene stvari ulaze u modu i izlaze iz mode, a zapravo nema nikakvog razumnog objašnjenja ni za jedno ni za drugo.
Ono što bi nutricionisti želeli da znate je da "supernamirnice" ili "superhrana" NE POSTOJE. Sve namirnice su važne, a ako verujete da postoje neke koje su "superiornije" od drugih, propuštate mnogo jednako zdravih, a ponekad i zdravijih opcija, samo zato što trenutno nisu "u trendu".
"Opasno je bilo koju hranu proglasiti 'boljom'. A još je opasnije kad se neka proglasi 'najboljom'", kaže nutricionista Niki Šok. "Ako neoprezno 'lepite' te etikete na određene vrste namirnica, ljudima činite medveđu uslugu. Stvara se slika da postoje namirnice koje su poput čarobnog štapića, koje će rešiti sve naše probleme sa zdravljem, viškom kilograma. A oslanjanje isključivo na jednu namirnicu, ili na jednu grupu namirnica često može biti vrlo štetno." Uz to, nešto što je pomoglo vašoj poznanici, na vas možda neće imati nikakvog uticaja. "Ono što je sigurno je da nam je za dobro zdravlje neophodna kvalitetna i raznovrsna ishrana. A ljudi 'opsednuti' superhranom i trendovima u ishrani često sebi uskraćuju upravo to - raznovrsnost."
"Nije da te 'supernamirnice' o kojima se toliko priča da imate utisak ponekad da ne može da se živi više od svih tih trendi saveta nisu dobre. Jesu. Stvar je samo u tome što ima toliko namirnica koje su takođe sjajne za naše zdravlje i koje su takođe 'super', samo što ih svi zaborave jer se o njima ne priča i nisu u modi", kaže nutricionista Met Ficdžerald. "Posvetite tome malo vremena, pročitajte 'etiketu'. Obično sve to što možete da dobijete iz superhrane koja je u modi možete da nađete i u dostupnijim, manje egzotičnim namirnicama. Ali, ponekad je 'kvaka' baš u tome - namirnice koje su ponekad i bolji izvor važnih nutrijenata prosto nisu dovoljno egzotične da bi ljudima bile interesantne."
"Lično, nisam naročiti ljubitelj 'superhrane'. Niti bilo kakvih 'takmičenja' na tu temu", kaže nutricionista Kajl Pfafenbah, vegan, uzgred budi rečeno. "Mislim da bi ishrana trebalo da se zasniva na temeljima istraživanja, balansa i uživanja u širokoj lepezi hranljivih materija, poreklom pre svega iz celovite, nepreprađene hrane. Ali, važno je da se to onda prilagodi pojedincu, u zavisnosti od njegovih potreba. Kad se jednom uspostave zdrave navike u ishrani, vi onda možete da pravite dobre izbore. Recimo, ako prosto više volite spanać od kelja - jedite spanać. On nije ništa lošiji od kelja koji važi za 'superhranu', ako više volite sutlijaš od palačinki - neka bude sutlijaš", pomirljiv je Pfafenbah.
Evo koje biste moderne 'supernamirnice' mogli da zamenite jeftinijim, ukusnijim, pa i hranljivijim opcijama.
Godži (ili goji) bobice
Ove bobice u današnje vreme ne možete da 'promašite'. Poznate ličnosti se 'kunu' u njih, nema popularne emisije o zdravlju koja se njima nije bavila, možda i poznajete nekoga ko tvrdi da se oseća smirenije i ima više snage otkako je uvrstio godži bobice u ishranu, a istina je da su "godži bobice prilično skupe, a pri tom uopšte nema naučnih dokaza da su zdravije od drugog bobičastog voća", kaže dr Nensi Gest. "Ključ zdrave ishrane je u raznovrsnosti. Dakle, obezbedite sebi raznovrsne (i jeftinije) bobice.!
Kinoa
Kinou "reklamiraju" kao riznicu proteina među superhranom. Ali, to jednostavno nije tačno. "Kinoa samo ima više proteina od pirinča, to je činjenica", objašnjava dr Gest. Ali umesto da se "zakucate" za kinou, mnogo ćete više koristi imati ako u svoju ishranu uvedete dobru staru raž (naravno, govorimo o ražanim proizvodima celovitog zrna), bulgur pšenicu, speltu, smeđi pirinač, koje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ili bolje snabdevenim supermarketima. Ono što je sigurno je da će vas koštati manje od kinoe, i da ćete sebi obezbediti raznovrsnu ishranu. "Nijedna od ovih žitarica nije 'superiorna' u odnosu na ostale, svaka od njih sadrži različit profil vitamina, minerala i fitonutrijenata", kaže dr Gest.
Kelj
Kelj je odličan, naročito u zelenim smutijima ili 'pečen', kao čips. Bogat je značajnim vitaminima i mineralima. Ali, ako je kelj uvek vaš izbor kad tamnozeleno povrće dođe na red, možda biste mogli da razmotrite i druge opcije - spanać recimo, koji je bogatiji dragocenim folatima (vitaminina B kompleksa).
Tamna čokolada i vino
Opasno je živeti u ubeđenju da je bilo koja superukusna hrana ujedno i superzdrava. Teorija o tome kako su crna čokolada i crno vino super za srce, a usput usporavaju i starenje pošto su bogati antioksidantima teško može da 'drži vodu'. Čokolada ima kalorije, a vino - alkohol. Poenta je u sledećem, ako UŽIVATE u crnom vinu i crnoj čokoladi - samo napred. ALI, nemojte da ih računate u "zdrave" izbore za taj dan. I ako slučajno NE UŽIVATE u vinu i crnoj čokoladi, nema nikakvog razloga da ih uvodite u svoju ishranu iz zdravstvenih razloga, piše portal Prevention.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Mesec dana Partizanovih poraza: Evroligaška sezona već izmiče iz ruku crno-belima
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Otac Predrag Popović u nesvakidašnjem izdanju: Evo kako uživa i čime sa bavi kada nije u crkvi