Da li ste slabi na slatkiše, da li ih volite, ali možete bez njih ili je vaš odnos prema šećeru nešto između "ljubavi i mržnje", u zavisnosti od toga koliko ste umorni, koji je trenutak u toku meseca, odnosno da li treba da dobijete menstruaciju ili ne? Odgovorite na ovih nekoliko pitanja i proverite da li ste "navučeni" ili je sa vama sve ok.

1. Koliko konzumirate hranu ili pića bogata šećerima (uključujući i hranu ili pića koja sadrže zaslađivače 'bez kalorija')?

A) Jednom ili dva puta mesečno. Ne volim slatko.

B) Počastiću se nečim slatkim par puta nedeljno, ali retko pijem sokove i gazirana pića.

C) Skoro svakog dana.

2. Šta je od ponuđenog najpribližnije vašem uobičajenom doručku?

A) Omlet sa povrćem, avokado na tostu, ili ostaci od jučerašnjeg ručka.

B) Grčki jogurt, ovsena kaša sa voćem ili smuti.

C) Musli, mafin ili neki sličan kolač uz obaveznu kafu.

3. Koliko šećera ili zaslađivača obično dodajete u kafu?

A) Nimalo.

B) Kafenu kašičicu ili jednu kesicu.

C) Dve kašičice ili dve kesice. Najmanje.

4. Koliko često se zaustavite i uđete u prodavnicu samo da biste kupili nešto slatko?

A) Gotovo nikad.

B) S vremena na vreme, kad me uhvati "glad" za slatkim.

C) Često, bar jednom, dvaput nedeljno.

5. Da li krišom jedete slatkiše?

A) Ne. Ako mi se jede nešto slatko - to je deo obroka, i nikad to ne radim krišom.

B) Par puta godišnje sam u stanju da pojedem pola pakovanja sladoleda dok sam sam/sama kod kuće, tako da me niko ne vidi.

C) Najčešće slatkiše jedem kad sam sam/sama, tako da mogu da uživam a da me niko ne osuđuje.

6. Da li imate "štek" sa slatkišima za koji vaši ukućani ne znaju?

A) Ne, taman posla.

B) Pa, ne baš pravi štek, ali ako je ostalo još jedno parče kolača koji volim, možda ću ostale stvari koje su u frižideru malo reorganizovati, tako da kolač ostane "u pozadini".

C) Da. Imam zalihe omiljenih poslastica, tako da su mi uvek pri ruci.

7. Da li se ikad osećate kao da ne možete da odolite kolačima, ili recimo belom hlebu i pecivima?

A) Vrlo, vrlo retko, gotovo nikad. To prosto nije nešto u čemu uživam.

B) S vremena na vreme, naročito ako sam jako gladan/gladna. Ali, čak i tada sam u stanju da se zaustavim posle drugog keksa.

C) Da. I kad počnem da jedem nešto od toga, ne mogu da se zaustavim. Teško mi je da prestanem, čak i kad više nisam ni najmanje gladan/gladna.

8. Da li vam se ikad desi da sebi kažete, dok jedete nešto, 'ovo je poslednji put da ovako jedeš', 'od sutra si na dijeti' ili nešto slično tome?

A) Ne.

B) Povremeno. Nekoliko puta sam čak pokušao/pokušala da izbacim šećer iz ishrane, ali bih posle nekoliko dana odustao/odustala.

C) Često. A onda se nikad ne pridržavam toga i osećam se još gore.

Ok, pod pretpostavkom da niste varali, vreme je da prebrojite odgovore.

Ako imate najviše odgovora pod A: Vi ne da niste navučeni na šećer, već ste sasim sigurno u kategoriji polubogova. Reklo bi se da ste praktično imuni na čokoladne i bilo koje druge slatke izazove. Što nas navodi na pitanje da li ste stvarno obično ljudsko biće ili polubog, kao što rekosmo... U čemu je vaša tajna?!

Ako imate najviše odgovora pod B: Vi i šećer imate jednu normalnu "vezu". Ok ste, i deluje kao da šećeru "pristupate" uravnoteženo i zdravo. U slatkišima uživate kad ste za njih raspoloženi, ali oni nisu nešto što "vlada" vašim životom. To je ok, samo nemojte ići u krajnosti. Nema potrebe da sebi uskraćujete poslastice, sve dok u njima uživate povremeno.

Ako imate najviše odgovora pod C: Šećer vlada vašim životom. Zavisnost je možda preoštra reč, ali definitivno imate nezdrav odnos prema slatkišima. Šta da radite? Pa, nemojte pokušavati da se skidate "na suvo". Potražite pomoć nutricioniste, biće vam lakše i manje ćete se mučiti.

Sedam stvari koje vam se dogode kada ukinete šećer

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.