
"Kafa koja ilegalnim putevima ulazi u Srbiju često je vrlo lošeg kvaliteta i predstavlja opasnost po zdravlje, jer se ne zna ni gde je proizvedena, ni u kakvim uslovima, ni kako je čuvana i transportovana. U njoj se može svašta naći, od samlevenog drveta do zemlje i graška, a svakako su za zdravlje ljudi najopasniji pesticidi", kaže za "Kurir" nutricionista Branka Mirković, koja savetuje da se kafa kupuje isključivo od proverenih proizvođača.
Naime, prema podacima tržišne inspekcije, nelegalnu kafu prodaje od 20 do čak 30 odsto trgovaca, uglavnom na pijačnim tezgama, ali i u legalno registrovanim prodavnicama, odnosno malim pržionicama kafe, kojih u Srbiji ima oko 250.
S obzirom na to da kafa u zemlju ulazi nelegalnim tokovima, znači da ne prolazi carinu, kao ni kontrolu zdravstvene ispravnosti, zbog čega, tvrde upućeni, može biti izuzetno opasna po zdravlje ljudi.
Kafa koja nije prošla kontrolu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme čak i kod najzdravijih - povraćanje, dijareju, nesanicu, alergije, pa čak i trovanje i gušenje, upozoravaju stručnjaci.
Međutim, čini se da problemi tek nastaju kada takva kafa stigne do malih pržionica, jer onda sitni trgovci, željni zarade, u nju dodaju šta stignu.
"U kafu se dodaju pečeni ječam, pšenica i raž, a iskren da budem, dodaje šta ko stigne. Pritom taj posao ubacivanja u kafu koječega obavljaju nestručni ljudi u nehigijenskim prostorijama, punim životinjskih fekalija, buđi, bubašvaba", kaže za "Kurir" bivši vlasnik male pržionice iz Smedereva.
"Švercovanjem kafe država ekonomski gubi zbog nenaplaćenih carina i akciza, a potrošači ugrožavaju svoje zdravlje. Naše udruženje je pre dve godine vršilo ispitivanje kvaliteta kafe i kod nekoliko proizvođača nađena su odstupanja u mirisu", kaže Petar Bogosavljević.
Zašto smo preplavljeni lošom kafom?
"Nekada je na tržištu bilo viška kafe i ona se bacala u more i odlagala u magacine. Sada, zbog naglog pada prinosa kafe neki nelegalni proizviđači počeli su da vade tu kafu iz magacina koja je stajala 30 godina. Možete zamisliti šta se dogodilo kada je u magacinima stajalo hiljadu tona kafe, gljivice su se naglo razmnožavale, lučile su aflatoksin, koji izaziva rak, i nikakva hemija ne može da ga ubije", kaže doktor Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".
Prema njegovim rečima kuvanje ovakve kafe samo pojačava dejstvo otrova.
"Aflatoksin izaziva rak jetre, a kod žena koje piju ovakvu kafu sa surogatima, a naročito ako još i puše, postoje od dva do četiri puta veće šanse za rak bubrega, mokraćne bešike i vagine. Ove štetne supstance mogu izazvati displaziju dojke, a naročito pogađaju žlezdano tkivo."
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.