Čuvajte se, raste broj obolelih od gripa | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Čuvajte se, raste broj obolelih od gripa

Od početka sezone od gripa u Srbiji je obolelo 50.473, a od komplikacija koje se mogu dovesti u vezu sa ovom bolešću umrlo je četvoro ljudi.

  Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" do sada je prijavljeno 50.473 obolelih od gripa što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone i četiri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Samo tokom prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja slčnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je predhodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević kaže da je sezona gripa počela nešto ranije u zemljama evropskog regiona, a da je slična situacija i u našoj zemljii.

"U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Važno je napomenuti da je srednji intenzitetet aktivnosti virusa gripa uobičajen za sezonu gripa i da je slična situacija u mnogim zemljama Evrope", rekla je za Tanjug Dimitrijević.

Aktivnost virusa gripa epidemiolozi mere u četiri kategorije - nizan nivo aktivnosti, sredni, visok i veoma visok nivo aktivnosti virusa gripa. Za sada samo Ukrajina ima visok intenzitet aktivnosti virusa gripa.

Naša sagovornica je podsetila da je cirkulacija virusa gripa laboratorijski potvrđena na teritoriji 15 okruga, a da je do sada prijavljena epidemija lokalnog tipa u Pančevu - u Omoljici, kao i na teritoriji grada Beograda i Braničevskog okruga.

Dimitrijević je pojasnila da je prijavljivanje epidemije gripa u sezoni tekuća, rutinska stvar kao i prijave epidemija drugih zaraznih bolesti. Jedna od osnovnih karakteristika virusa gripa je epidemijsko javljanje.

Upitana u kojim situacijama se proglašava epidemija gripa i ko to čini, ona je pojasnila da epidemiju gripa proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta Batut uz odobrenje Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Proglašenje epidemije gripa, kako kaže, ide kada se dešava nešto neočekivano što se tiče oboljevanja od gripa, kada je veliki broj obolelih sa teškim formama bolesti, i povećanim brojem komplikacija, čak i smrtnog ishoda, kada može da dođe do pojave novog podtipa virusa kao što je bilo 2009. godine.

"Važno je podvući da proglašenje epidemije gripa sada nije aktuelno, da nemamo nikakvih naznaka za proglašenje epidemije. Prijave epidemije gripa su tekuća, rutinska stvar epidemiologa, odnosno zdravstvenog sistema Srbije", naglasila je Dimitrijević.

U cirkulaciji su dva tipa virusa gripa A(H3) i tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

Dimitrijević kaže da je preporuka da se u ovom periodu izbegavaju bliski kontakt sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva, često provetravanje prostorija, izbegavanje zatvorenih prostora gde je veliki broj ljudi.

Kod osoba koje imaju blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti.

Ministarstvo zdravlja preporučilo je bolnicama u Beogradu da se ograniče posete pacijentima - da zabrane posete u odeljenjima intenzivne nege, a na ostalim odeljenjima da pacijente posećuje po jedna osoba.

Vojnomedicinska akademija zabranila je posete pacijentima kako bi se sprečilo širenje gripa među ležećim pacijentima.

Kako da znate da li imate grip, nazeb ili alergiju

Vakcina protiv gripa: Istine i zablude

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA