Beli luk, pokazala su istraživanja, efikasno sprečava aterosklerozu, infarkt, bolesti srca, snižava holesterol i krvni pritisak.

Takođe, odlična je prevencija protiv prehlade, gripa, raznih alergija, gljivičnih infekcija. Olakšava i simptome dijabetesa, uvećane prostate, osteoartritisa. Njegova sposobnost da eliminiše toksine i jača naš imuniteta je, takođe, jedan od najvažnijih osobina belog luka.

Verujemo da ste većinu navedenih dobrobiti belog luka uveliko znali. Ono što, možda, ne znate je - kako ga treba konzumirati da bismo iz njega izvuki maksimum?

Pre svega - jedite sirov i svež beli luk, jer ga termička obrada "slabi", loše utiče na njegov najbitniji sastojak - alicin.

Takođe, nemojte da gutati celog, već ga žvaćite, ili iseckajte, zgnječite - zato što ćete tako pomoći svom stomaku da iz luka izvuče sve ono što je u njemu najbolje.

Treći savet je - jedite ga na prazan stomak jer pun nije u stanju da apsorbuje sve njegove hranljive materije.I na kraju, ali ne najmanje važno, ako želite da ojačate svoj imunitet jedite:

Luk i med zajedno

Dva čena belog luka sitno iseckajte i pomešajte sa kašikom meda. Uzimajte ovo svako jutro na prazan stomak i ne bojte se gripa! Oni koji su ovo probali kažu da su se već posle sedam dana osećali bolje.

Ukoliko vas već uveliko boli grlo, probajte:

Tonik od belog luka

Potrebno:
- 5 čena belog luka, iseckanog
- kašika đumbira, iseckanog
- šolja jabukovog sirćeta
- sok od jednog isceđenog limuna
- 2 crvene ljute papričice, iseckane

Priprema:
Ako imate osetljivu kožu, obavezno koristite rukavice za pripremanje ovog tonik, da biste sprečili eventualnu iritaciju.

U staklenu teglu od pola kilograma ređajte red luka, red papričica, red đumbira, dok sve ne potrošite, a potom nalijte mešavinom soka od limuna i jabukovog sirćeta.

Vodite računa da tegla pri vrhu bude prazna minimum jedan centimetar. Dobro je zatvorite, i držite je na tamnom mestu, ne mora u frižideru.

Uzimajte po kašičicu svakoga dana, dok vam ne bude bolje.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.