Možda je stvarno vreme da prestanete da jedete u velikim lancima brze hrane.
Svi znamo da je brza hrana nezdrava, da su pomfrit i hamburgeri infarkt u najavi, da se bilo koja vrsta pohovane piletine prži u fritezama u kojima se ulje menja još malo pa nikad... A kao da sve to nije dovoljno, sad se ispostavilo da je ambalaža koja se uobicajeno koristi za pakovanje brze hrane - toksicna.
U studijI objavljenoj u strucnom magazinu Environmental Science & Technology Letters, navodi se da su kartonske kutije i papir koji se koristi za pakovanje haburgera, pomfrita i ostalih "poslastica" iz lanaca brze hrane napravljeni tako da odbijaju masnocu i ulje, i to uz pomoc sintetickih hemikalija koje su štetne po zdravlje, piše britanski "Metro".
Za odbijanje odbijanje masnoce koristi se polifluoralkil (PFAS), toksicno jedinjenje, koje se povezuje sa povišenim rizikom od raka, problema sa plodnošcu i visokim vrednosima holesterola. Kad PFAS dode u dodir sa hranom koja ga "raskvasi" i zagreje, velika je verovatnoca da uz svaki zalogaj pojedete i malo otrova i ambalaže.
Koliko cete tacno ove štetne hemikalije pojesti uz omiljeni obrok, zavisi od temperature hrane i toga koliko je dugo bila zapakovana.
U okviru istraživanja analizirano je više od 400 komada ambalaže iz restorana brze hrane širom Amerike, a utvrdeno je da 46 odsto uzoraka papira u koji se umotavaju obroci i 20 odsto kartonskih kutija sadrži te opasne fluoridne spojeve.
PFAS je otkriven u 56 odsto ambalaže za deserte i hleb, i u 38 odsto ambalaže za sendvice i hamburgere. Ima ga i u ambalaži za pice i kokice, a jedino što ne sadrži ovo opasno jedinjenje ni u tragovima su papirne caše za sokove i vodu.