Zdravlje

Nutricionistkinja kaže: Ovo je kralj među povrćem

Izvor mondo.rs

Nutricionisti kažu da je kelj kralj među povćem, a evo i zašto

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Nutricionistkinja Džeklin London smatra da je kelj kralj među povrćem zbog toga što sadrži malo kalorija, puno hranljivih flakana, fitonutrijenata i minerala koji su dugoročno i kratkoročno dobro dobri za zdravlje.

Zašto je kelj dobar

Šolja kelja pomaže vašem telo na brojne načine. Evo šta brojni vitamini, minerali i antioksidanti mogu da urade vašem zdravlju.

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti: Karotenoidi u kelju pomažu u zaštićivanju ćelija DNK i štite od oksidativnog stresa, koji vremenom može da poveća rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i nekih vrsta raka.

Nutritivne vrednosti kelja

Jedna šolja kelja sadrži gram masti, 25 miligrama natrijuma, 329 miligrama kalijuma, šest grama ugljenih hidrata, tri grama proteina, 2,5 grama vlakana.

Štiti vid: Samo jedna šolja kelja ima više od potrebne dnevne doze luetina, zeaksantina i beta-karotena, koji štiti okularna tkiva od UV oštećenja i smanjuje rizik od katarakte.

Pomaže u snižavanju krvnog pritiska: Kalijum, kalcijum i magnezijum u kelju pomaže u održavanju balansa natrijuma koji može da dovede do hipertenzije.

Jača kosti: Kada pojedete šolju kelja, unećete deset odsto dnevne doze kalcijuma, nutrijenta koji je jako važan za gustinu kostiju.

Koliko vlakana ima kelj

Na prvi pogled, 2,6 grama (u šolji svežeg, iseckanog kelja) hranljivih vlakana ne deluje mnogo, ali taj broj se brzo uvećava ako za obrok jedete kelj, pošto ćete verovatno pojesti više od jedne šolje.

Takođe, ako unosite kelj kroz salatu, unećete verovatno između osam i deset grama vlakana.

Morate li kelj da jedete sirov

Ne! Nedavno sprovedena istraživanja su pokazala da i kuvani i sirovi kelj imaju jednako dobre efekte na zdravlje.

Nutricionistkinja jedinone preporučuje da pravite smuti od kelja jer se time "cepaju" vlakna i smanjuju druge nutritivne vrednosti.