Naučnici sa Oksforda koji su pratili gotovo 50.000 ljudi u periodu od 18 godina, veruju da nizak unos vitamina koji se inače nalaze u mesu povećava rizik od moždanog udara kod vegetarijanaca.
Stručnjaci su utvrdili da oni koji jedu samo namirnice biljnog porekla imaju 20 odsto veći rizik od moždanog udara nego mesojedi.
Vegetarijanci i vegani koji su učestvovali u studiji imaju niži nivo holesterola i niži nivo ključnih vitamina, poput vitamina B 12, što bi moglo da objasni veći rizik od moždanog udara, kažu naučnici.
Sa druge strane, ispostavilo se da oni koji jedu samo namirnice biljnog porekla imaju znatno niži rizik obolevanja od koronarnih bolesti srca, koje mogu da uzrokuju infarkt. Preciznije, vegetarijanci imaju 22 odsto niži rizik od srčanih bolesti, a oni koji ne jedu meso ali jedu ribu imaju 13 odsto niži rizik od srčanih bolesti.
Naučnici objašnjavaju da je razlog tome verovatno manja telesna težina, niži krvni pritisak i manje slučajeva dijabetesa među vegetarijancima.
Ipak, naučnici ističu da ove rezultate ne treba uzeti zdravo za gotovo jer je reč samo o jednoj studiji, te da treba sprovesti još istraživanja na ovu temu.