6 razloga da jedete omiljeno jesenje voće: Šljive, ukusne i veoma zdrave!

Evo razloga da konzumirate šljive - osim što su ukusne i pristupačne, imaju čak šest blagotvornih efekata na zdravlje!

Postoji više od dve stotine vrsta šljive, a boja ovog voća varira od žute do tamnoljubičaste. Evo šest dejstava koje imaju na organizam!

  1. Pune vlakana, a niskokalorične

    Šljive sadrže vitamine A, C, K, B1, B2, B3 i E, kao i minerale kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Pune su zdravih vlakana i imaju nisku kalorijsku vrednost.
  2. Deluju kao antioksidant

    Supstance koje šljive sadrže sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala, a fenoli štite neurone i ćelijske membrane od oštećenja nastalih oksidativnim stresom.

  3. Dobre su za održavanje težine

    Šljive, kao i drugo voće sa košticom, pomaže u borbi protiv metaboličkog sindroma. Na ćelije, pa i ćelije masnog tkiva, imaju antiupalno dejstvo.

  4. Smanjuju šećer

    Šljive deluju protiv povišenog šećera u krvi, poboljšavaju osetljivost organizma na insulin i štite od insulinske rezistencije.

  5. Čuvaju zdravlje kostiju

    Ako konzumirate suve šljive, one pomažu očuvanju kostiju. Studije sprovedene na ženama koje su prošle kroz menopauzu pokazuju da šljive imaju blagotvorno dejstvo na sprečavanje pojave osteoporoze.

  6. Poboljšavaju pamćenje

    U šljivi se nalaze flavonoidi, koji čuvaju neurone i poboljšavaju učenje i pamćenje. Redovno konzumiranje šljiva takođe je dodatna "pomoć" u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti.