Zdravlje

BRAVO: Prokuplje šampion u akcijama dobrovoljnog davanja krvi

Izvor MONDO/Beta

Grad Prokuplje je prema broju akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i odzivu građana jedan od najhumanijih gradova u Srbiji, rekao je agenciji Beta sekretar prokupačkog Crvenog krsta Dragan Subotić.

"U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša od početka godine do danas organizovali smo ukupno 22 akcije dobrovoljnog davalaštva i prikupili 700 jedinica krvi, što predstavlja zavidan broj", kazao je Subotić.

On je naglasio da su se do sada Prokupčani redovno odazivali pozivima za pomoć u dobrovoljnom davalaštvu, kao i da su tokom tih akcija mnogi i po dva puta dali krv, a da se 40 njih, uglavnom mladih i žena, prvi put upisalo u knjigu dobrovoljnih davalaca.

Subotić je istakao da su se čak tri ekipe Crvenog krsta Prokuplja plasirale na Državno prvenstvo iz prve pomoći koje će se sutra održati u Beogradu.

Prema njegovim rečima, za plasman na tom prvenstvu, među 16 ekipa iz isto toliko opština i gradova iz Srbije, takmičiće se dvadeset Prokupčana, dva puta po šest takmičara u ekipama prve pomoći i tri takmičara u ekipi realističnog prikaza povreda, stanja i oboljenja.

"Sam plasman na državno prvenstvo za nas je veliki uspeh ako se zna da smo među jakim ekipama na regionalnom prvenstvu osvojili visoko treće mesto što nas je i preporučilo za ovo takmičenje", kazao je Subotić.