Zdravlje

Ne stidite se, idite kod lekara:Rak prostate sve češći kod mlađih muškaraca

Izvor rts

Svaka tri minuta rak prostate dobije jedan muškarac u svetu, a na svakih 13 jedan premine. I u regionu raste broj obolelih, čak i među mlađim muškarcima. Urolozi su saglasni – karcinom prostate je izlečiv, ako se otkrije na vreme.

Svake godine u Srbiji od raka prostate oboli oko 2.400 muškaraca, a premine njih 800. Identično je i u regionu.

"Postoji jedna tendencija značajnog povećanja ukupnog broja pacijenata. Međutim, ono što je bitnije od toga, jeste da se donja granica pomera u korist sve mlađeg uzrasta", objašnjava prof. dr Ivica Stojanoski iz "Balkanskog udruženja urologa".

Poslednjih godina na operacionom stolu u gotovo svim regionalnim urološkim centrima, bili su i četrdesetogodišnjaci sa ovim problemom, ali i mlađi.

Bolest može da se drži pod kontrolom, ako se otkrije na vreme.

Preporuka SZO je da svaki muškarac stariji od 45 godina sa familijarnom anamnezom ide jednom godišnje kod urologa da se pregleda, a posle 50. godine svaki muškarac trebalo bi da ide na godišnje preglede.

"Кada to radite pravilno i kada to dobro uradite, vi ste prosto mirni da ukoliko vam je sudbina takva da dobijete karcinom, vi ste otkrili u ranoj fazi, koja daje potpuno izlečenje", ističe prof. dr Dragoljub Perović, predsednik Udruženja urologa Crne Gore.

Zahvaljujući napretku medicine, pružena je nada i najtežim pacijentima.

"Dolazi oprema, svest dolazi i kod doktora i kod pacijenata, tako da toga ima sve više, a ima i sve većih dostupnosti savremenog tretmana i lečenja", kaže dr Marko Zupančić, predsednik Udruženja urologa Slovenije.

"Veliki, novi koraci su napravljeni u metastaziranim stadijumima, što se tiče medikamentozne terapije, zračenja i operacije, koja još nije dokazana, vode se velike studije da se pokaže", navodi urolog prof. dr Jasmin Bektić iz Austrije.

Zato urolozi poručuju svim muškarcima: zanemarite stid i strah, idite na redovne kontrole.