Zdravlje

U Prokuplju krajem oktobra počinje vakcinacija protiv gripa

Izvor MONDO/Beta

U Prokupačkom Domu zdravlja vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće krajem oktobra, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su naglasili, proteklog vikenda izvestan broj pacijenata javio se Hitnoj službi te ustanove zbog povišene temperature, bolova u grlu i kostima, kao i problema sa respiratornim organima, što sve ukazuje da se radi o nekoj virusnoj infekciji, sličnoj gripu.

"Ništa nije alarmantno, a ni neobično za ovo doba godine, posebno zbog visokih, gotovo letnjih temperatura u oktobru, koje pogoduju bujanju i širenju virusnih infekcija", kazali su u pokupačkoj Hitnoj službi.

Oni su dodali da se do kraja oktobra, i početka vakcinacije protiv najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja, očekuje da jedan broj vakcina, od 290.000 doza planiranih za zdravstvene ustanove u Srbiji, stigne i u Prokuplje.

Kako naglašavaju lekari, vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi, ali prioritet imaju stariji od 65 godina, hronični plućni i srčani bolesnici kao i svi kojima bi grip zbog komplikacija i primarne bolesti ugrozio život.

Kako su najavili iz Instituta za javno zdravlje "Batut", za ovu godinu nabavili su sveobuhvatniju vakcinu nego ranije, koja će u većem procentu da štiti.

Prema rečima lekara, određene osobe imaju veći rizik za nastanak komplikacija izazvanih gripom, koje mogu da imaju i smrtni ishod.

Rizične grupe su osobe sa respiratornim oboljenjima, kardiovaskularnim, bubrežnom disfunkcijom, metaboličkim oboljenjima i drugim, a pod većim rizikom su i gojazne osobe i trudnice.

"Treba zaštititi decu, naročito koja imaju bronhijalnu astmu i onu stariju od šest meseci do pet godina, jer oni kada se zaraze, duže nose virus nego odrasli, čak i do dve nedelje, pa je veća mogućnost daljeg širenja infekcije", ističu u prokupačkom Domu zdravlja.

Povezane vesti

Tagovi