Zdravlje

Iako izlečiv, rak dojke je jedan od glavnih uzroka smrti žena u Srbiji

Izvor MONDO/Beta

Akcija "Daj pedalu raku", kojom se ukazuje na značaj preventivnih i redovnih pregleda dojki, biće organizovana 5. oktobra u 22 grada i opštine u Srbiji, najavili su organizatori.

Vožnjom bicikla članovi Ženskog centra "Milica" iz Vrnjačke Banje i predstavnici zdravstvenih ustanova petu godinu zaredom promovišu zdrave životne navike, koje su jedan od načina da se smanji rizik za obolevanje od raka dojke i drugih bolesti.

"Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedna od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji. Rano otkrivanje bolesti je najvažnije za izlečenje", ukazao je državni sekretar u Ministarstvu Zdravlja Vicko Ferenc na konferenciji za novinare povodom organizovanja manifestacije "Daj pedalu raku".

On je najavio da će organizovanim skriningom na rak dojke mamografskim pregledom od iduće godine biti obuhvaćene žene na celoj teritoriji Srbije i da će se precizno pratiti koliko žena se odazove na poziv i kako teče lečenje onih kod kojih se otkrije bolest.

"Žene koje obole od raka dojke mogu da dobiju najsavremeniju terapiju, koja uključuje i inovativne lekove", rekao je Ferenc.

Predsednica Ženskog centra "Milica" Vesna Bondžić je navela da se poslednjih decenija beleži stalni porast broja obolelih od raka dojke, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Kako je podsetila, Srbija se, prema evidenciji Evropskog registra za rak, nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeve od te vrste karcinoma.

"U Srbiji od raka dojke, koji je izlečiv u skoro 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme, godišnje umre 1.600 žena", kazala je Bondžić.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je kazala da se svaka treća žena odazove na mamografski pregled dojki, a koji bi jednom u dve godine trebalo da urade žene starosti od 50 do 69 godina.

"U riziku od obolevanja od raka dojke je jedna od osam žena i zbog toga ne bi smele da izbegavaju redovne mamografske preglede, a obavezno da se odmah jave na pregled ako sumnjaju da su obolele", rekla je Jovanović.