Konzumiranje samo jednog zaslađenog napitka manje dnevno snižava rizik od dijabetesa za deset odsto, pokazala nova studija.
Naučnici su utvrdili da ljudi koji konzumiraju mnogo zaslađenih napitaka, kao i 100 odsto prirodnih sokova, imaju veće šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Zamena tih napitaka dijetetskih sokovima nije umanjila rizik kod učesnika studije.
Neke ranije studije već su dokazale da su sokovi i zaslađeni napici opasni po zdravlje ako se preterano konzumiraju, te da doprinose riziku od rane smrti. Problem je zapravo u visokom unosu šećera, koji podstiče razvoj gojaznosti, time i srčanih bolesti, a doprinosi i razvoju insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.
Naučnici su analizirali podatke prikupljene u prethodnih 20 godina od 192.000 muškaraca i žena i utvrdili da što piju manje zaslađenih napitaka, to su zdraviji.
Studija je utvrdila i da povećanje dnevno unosa zaslađenih napitaka za samo 120 mililitara u periodu od četiri godine povećava rizik od razvoja dijabetesa za 16 odsto!
A ako bi učesnici jedan zaslađen napitak dnevno zamenili vodom, kafom ili čajem, rizik od dijabetesa je bio manji za deset odsto.
Kada je reč o voćnim sokovima, iako sadrže nutrijente, i njih treba konzumirati umereno.