Zdravlje

Nema potrebe za brigu zbog "ranisana" i "ranitidina" - u apotekama zamena

Izvor mondo.rs

"Pacijenti su nepotrebno uznemireni jer nije zabeležena nijedna neželjena reakcija na lek Ranitidin, a u apotekama je već i odgovarajuća zamena za lek", ističe gastroenterolog prof. dr Srđan Đuranović.

Informacija u javnosti povodom privremenog povlačenja određenih serija lekova Ranitidin i Ranisan zbog dodatne provere čistoće supstance nepotrebno je uznemirila pacijente – smatra prof. dr Srđan Đuranović, gastroenterolog Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.

Po njegovom mišljenju, to je samo potvrda dodatne sigurnosti za pacijenta i pune odgovornosti proizvođača.

Pacijentima je obezbeđena adekvatna zamena leka, kaže profesor Đuranović. Na našem tržištu postoji Famotidin koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu. U komercijalnoj upotrebi u svetu je više od 35 godina, a klinička iskustva sa pomenutim lekom su jako dobra i slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja.

Ovaj lek je dostupan samo na lekarski recept i može se naći u obliku tableta u dozama od 20 mg i 40 mg. Uobičajeno se uzima dva puta na dan.Efikasnost i bezbednost ovog leka pružaju sigurnost i lekaru i pacijentu.

Dakle pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu – zaključuje prof. dr Srđan Đuranović.