Zdravlje

Dva dana godišnje odvojite za preglede - mogu da vam spasu život!

Izvor MONDO/Tanjug

Čini se da dva dana godišnje nije mnogo odvojiti za zdravlje, a opet, žene ne idu na redovne preglede, zbog čega se u mnogim slučajevima rak dojke, jajnika ili grlića materice otkrije kasno!

Poslednjih decenija podaci o broju žena obolelih od raka dojke postaju sve alarmantniji i neophodno je podići svest žena o važnosti preventivnih pregleda, a samo dva dana godišnje za odlazak kod lekara, na preventivni skrining, može da znači spasavnje sigurne smrti od karcinoma, zaključeno je na skupu u Beogradu "Zdravlje žena Srbije".

Kako je istaknuto, učestalost maligniteta gotovo je ista u Srbiji kao i u ekonomski razvijenijim zemljama, ali se, primera radi, u skandinavskim zemljama rak dojke u čak 70 odsto slučajeva otkrije u prvoj ili drugoj fazi, što izlečenje čini izvesnijim, dok se u Srbiji u prvoj fazi taj karcinom otkrije u svega 30 odsto. U Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.600 žena, a njih 1.600 izgubi bitku.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznela je podatak da se u 60 odsto slučajeva u Srbiji događa da karcinom dojke otkrije kada već bude veličine 2-2,5 centimetara, sa metastazama, a kada je lečenje neizvesno.

Ona je poručila da je prevencija nešto čemu se mora težiti u svakodnevnom životu, sopstvenim primerima, pozivom svim majkama, sestrama, ćerkama i prijateljicama da se odazovu na skrining, na bolnički mamografski pregled. "I da bar dva puta godišnje posvete po pola sata vremena sopstvenom zdravlju, jer dva puta godišnje po pola sata može da znači spasavnje sigurne smrti", podvukla je ministarka.

Ona je ukazala i da se tek 10 do 15 odsto žena odazove pozivima na skrining, što govori da je zdravstvena kultura na niskom nivou, i to se mora istaći kako bi se problem rešio.

Đukić Dejanovićeva primetila je i da žena, kada se otkrije karcinom, reaguje tako što se pita zašto se to desilo baš njoj, kao i njeno okruženje koje se pita zašto baš njoj to da se desi.

"Poruka je - ne 'zašto baš ja' i 'što baš tebi da se desi', već 'i drugima se to događa, pa pobeđuju', a reakcija okoline treba da bude 'i ja ću biti uz tebe'", ukazala je ministarka.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je da je poražavajuće to što se maligniteti otkrivaju kasno, u trećoj ili četvrtoj fazi bolesti, kada tumor metastazira, a put lečenja je vrlo neizvesan. Ukazao je da je pored karcinoma dojki, u Srbiji učestalo obolevanje od karcinoma jajnika, grlića materice, pa i debelog creva.

Vekić je rekao da je rak jajnika deseti po učestalosti, a peti po smrtnosti, i da je vrlo podmukli tumor, jer kada se pojave prvi simptomi, zna da bude kasno.

"To jasno ukazuje koliko je neophodno ići na redovne preglede, kontrolisati se. Ne sme se ići rezonom da se sve ružno dešava nekom drugom", podvukao je Vekić.

On je istakao da država upravo kada je reč o ta tri maligniteta sprovodi skrining program i apelovao na žene da se odazivaju na skrininge i preventivne preglede. Najavio je da će sledeće godine krenuti još intenzivnija kampanja po pitanju skrining programa.

"Znamo da imamo lepe žene, a koliko su srećne? Ukoliko su bolesne, sigurno nisu srećne", rekao je Vekić.

Konferenciju "Zdravlje žena Srbije" organizovao je časopis "Lepa i srećna", odnosno Adria Media magazin.