Zdravlje

Pregledi bez knjižice, konsultacije i još mnogo toga na Festivalu zdravlja

Izvor MONDO/Tanjug

Pogledajte program jubilarnog izdanja festivala - pregledi, predavanja, radionice za decu...

Jesenji "Festival zdravlja", 20. po redu, biće održan 30. i 31. oktobra u Domu Vojske Srbije pod sloganom "Zlatni jubilej".

U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima.

Na svečanom otvaranju obratiće se ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, Zoran Radojičić gradonačelnik Grada Beograda i predstavnik Ministarstva zdravlja.

Za humani doprinos na polju brige o zdravlju građana Srbije priznanja će dobiti profesor dr Danica Grujičić, medicinska sestra Vesna Imbronjev i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka "Nurdor".

Povodom jubilarnog 20. festivala biće prikazana izložba fotografija "20 festivala u 20 slika", a biće organizovana i Zona sporta i rekreacije, najavili su organizatori.

Građani mogu da provere nivo šećera u krvi i krvnog pritiska, gustinu kostiju, pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), odrede zdravlje rožnjače očiju, indeks telesne mase i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave, obave pregled vida i zuba, izmere hidraciju kože, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa, konsultuju se sa farmaceutima oko propisanih terapija...

Biće organizovani i paneli, diskusije, predstavljanje rezultata istraživanja o ishrani, kao i besplatna predavanja za zdravstvene radnike.

Za najmlađe tu su dečiji kutak, bolnica za medvediće gde će im lekari "pregledati" igračke, razgovori sa medicinarima kako bi se "razbio" strah od belih mantila...

"Do sada je kroz festivale zdravlja prošlo više od 350.000 ljudi. Više hiljada osoba svaki put obavi čitav niz pregleda. Kod velikog broja ljudi lekari su otkrili postojanje raznih problema, poput povišenog šećera u krvi, visokog krvnog pritiska, tegoba sa vidom, a da to oni nisu znali i odmah su ih uputili na dalja ispitivanja u zdravstvene ustanove", naglasila je dr Mima Fazlagić, direktorka festivala.

Na manifestaciji učestvuju domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, udruženja pacijenata, svi oni koji se bave zdravom ishranom i kozmetikom.

Vrata Doma Vojske Srbije biće otvorena za posetioce oba dana festivala od 10 do 20 sati.