Masne kiseline iz pržene hrane mogu negativno da utiču na pamćenje i kognitivne sposobnosti ljudskih bića, utvrdilo je novo istraživanje.
Takozvane "trans-masti", koje se nalaze u margarinima i uljima za prženje, mogu da povećaju rizik od demencije, navode japanski naučnici.
Oni su analizirali podatke o zdravlju i navikana 1.600 ljudi starijih od 60 godina, i utvrdili da su oni sa najvišim nivoom trans-masti u organizmu imali 52 odsto veći rizik od demencije.
Te masne kiseline mogu da izazovu štetne upalne procese i "nagomilavanje" proteina amiloida, što su dva faktora koja se dovode u vezu sa demencijom.
Ovo nutricionisti nikada ne jedu!
Žurnal "Neurology" objavio je rezultat istraživanja koje je trajalo decenijama, a započelo je sa ljudima koji nisu imali probleme sa pamćenjem.
Njihovo stanje je praćeno tokom godina, i utvrđeno je da su oni sa najvišim nivoom štetnih masti u organizmu i do 52 odsto češće obolevali od demencije, u nekim slučajevima i Alchajmerove bolesti.
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću