Masne kiseline iz pržene hrane mogu negativno da utiču na pamćenje i kognitivne sposobnosti ljudskih bića, utvrdilo je novo istraživanje.
Takozvane "trans-masti", koje se nalaze u margarinima i uljima za prženje, mogu da povećaju rizik od demencije, navode japanski naučnici.
Oni su analizirali podatke o zdravlju i navikana 1.600 ljudi starijih od 60 godina, i utvrdili da su oni sa najvišim nivoom trans-masti u organizmu imali 52 odsto veći rizik od demencije.
Te masne kiseline mogu da izazovu štetne upalne procese i "nagomilavanje" proteina amiloida, što su dva faktora koja se dovode u vezu sa demencijom.
Ovo nutricionisti nikada ne jedu!
Žurnal "Neurology" objavio je rezultat istraživanja koje je trajalo decenijama, a započelo je sa ljudima koji nisu imali probleme sa pamćenjem.
Njihovo stanje je praćeno tokom godina, i utvrđeno je da su oni sa najvišim nivoom štetnih masti u organizmu i do 52 odsto češće obolevali od demencije, u nekim slučajevima i Alchajmerove bolesti.
Zvezda nastavila sa porazima u Evroligi: Mirotić ponovo koban za crveno-bele
Crvena zvezda ispada iz Top 6 Evrolige: Partizan može da sustigne crveno-bele, pogledajte tabelu
Janis Sferopulos digao glas na konferenciji: Svi nas vide na F4, a mi u istoriji nemamo pobedu u plej-ofu
Mirotić otkrio zašto je tražio da igra protiv Zvezde: Zbog njega je Olimpija pobedila u Beogradu
Katastrofa za Crvenu zvezdu, Džoela Bolomboja izneli sa terena: Nije mogao da hoda, svi se uhvatili za glavu