Masne kiseline iz pržene hrane mogu negativno da utiču na pamćenje i kognitivne sposobnosti ljudskih bića, utvrdilo je novo istraživanje.
Takozvane "trans-masti", koje se nalaze u margarinima i uljima za prženje, mogu da povećaju rizik od demencije, navode japanski naučnici.
Oni su analizirali podatke o zdravlju i navikana 1.600 ljudi starijih od 60 godina, i utvrdili da su oni sa najvišim nivoom trans-masti u organizmu imali 52 odsto veći rizik od demencije.
Te masne kiseline mogu da izazovu štetne upalne procese i "nagomilavanje" proteina amiloida, što su dva faktora koja se dovode u vezu sa demencijom.
Ovo nutricionisti nikada ne jedu!
Žurnal "Neurology" objavio je rezultat istraživanja koje je trajalo decenijama, a započelo je sa ljudima koji nisu imali probleme sa pamćenjem.
Njihovo stanje je praćeno tokom godina, i utvrđeno je da su oni sa najvišim nivoom štetnih masti u organizmu i do 52 odsto češće obolevali od demencije, u nekim slučajevima i Alchajmerove bolesti.
Partizan izgubio u Istanbulu, crno-beli na 2-5: Fenerbahče ostavio crno-bele bez šansi
Teodosić promašio pobedu u Pioniru: Zvezda imala "+14" pa ispustila šampiona Evrope
Završena akcija spašavanja u Novom Sadu - 14 poginulih, troje povređenih, obratio se i Vučić
"Da se rekonstruisala nadstrešnica, ovo se ne bi desilo": Vesić najavio da će utvrditi ko je stavljao pečate i potpise
Crvena zvezda i Partizan izvan plej-of zone: Ovako izgleda tabela Evrolige posle sedam kola