Fermentisane namirnice i napici, kefir recimo, poslednjih godina su posebno na dobrom glasu zbog uticaja na zdravlje. Smatra se da ove namirnice pomažu varenje i jačaju imuni sistem, ali sudeći prema rečima jednog eksperta, kod nekih mogu da budu uzrok problema.
"Fermentisana hrana sadrži dosta probiotika, što se generalno smatra bezbednim za većinu ljudi. Štaviše, dokazano je da deluju kao antioksidanti, a imaju antimikrobna, antizapaljenska i antidijabetesna svojstva", kaže profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Vestminsteru, Manal Mohamed. Međutim, ona upozorava da neki ljudi mogu da imaju tri "nuspojave" nakon konzumiranja fermentisanih proizvoda.
Nadutost
Najčešća reakcija na fermentisane namirnice je nadutost, do čega dolazi usled proizvodnje gasova, nakon što probiotici ubiju štetne bakterije u crevima. Iako je to dobar znak i pokazatelj da su uklonjene loše bakterije iz creva, za neke ljude to znači bolnu nadutost.
Glavobolje i migrene
Neki ljudi su osetljivi na histamine i druge "amine", koje stvaraju određene bakterije, kako bi razgradile aminokiseline iz fermentisane hrane. Zbog toga fermentisane namirnice mogu da budu uzrok glavobolja i migrena kod ovih ljudi.
Trovanje hranom
Iako je zaista većina fermentisanih proizvoda potpuno bezbedna, stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan jer one ipak mogu da budu kontaminirane bakterijama.
Ipak, oni ističu da sve to ne znači da ne treba da konzumirate fermentisane proizvode, već samo da budete obazrivi i svesni da takvi proizvodi ne odgovaraju svima.
Najbolje je da pratite šta vam prija, a šta ne, i ako ste u nekoj nedoumici, potražite savet lekara.