Kad vidite koliko ima proteina, a koliko kalorija, koliko korisnih nutrijenata sadrži, pićete jogurt čak i ako ga ne volite naročito. Evo koji je najzdraviji, a koji bi trebalo da izbegavate.
Koliko puta ste popili jogurt ove nedelje? Ili ga dodali nekom smutiju koji pravite za dorucak?
Jogurt se smatra super-zdravom namirnicom, ali kao i sve što jedemo ili pijemo, može da ima i krajnje nezdrav "pojavni oblik".
Brojke kažu ovako, imajte u vidu da su podaci za jednu šolju, dakle oko 250 mililitara, i da se odnose na jogurt sa smanjenim procentom mlecne masti:
Šolja jogurta ima 143 kalorije, 3,5 grama masti, 2 grama zasicenih masti, 12 grama proteina, 16 grama ugljenih hidrata, 16 grama šecera i ne sadrži vlakna.
"Dnevna doza" jogurta zadovoljice i 40 odsto potreba vašeg organizma za kalcijumom, što je odlicno za zdravlje kostiju, kao i 11 odsto dnevnih potreba za kalijumom.
Ali, 16 grama šecera deluje kao prilicno velika kolicina… Ipak, jogurt prirodno sadrži šecer, i to nije šecer kojeg treba da se plašite, jer je u dobroj ravnoteži sa kolicinom proteina, kalcijuma i kalijuma s kojim ide "u paketu".
S druge strane, "vocni" jogurti, kupovni, nisu dobar izbor. Sadrže suviše dodatog šecera i zasladivaca razlicitih vrsta i ova dobra proporcija koju ima obican jogurt je narušena na vašu štetu.
Imajte u vidu da ako pijete "obican" jogurt dobijate mnogo više od kalcijuma i proteina - "dobre bakterije" kojih ima u izobilju pozitivno uticu na vaše organe za varenje i imuni sistem.
Studija iz 2012. u kojoj je ucestvovalo više od 120.000 ljudi koji nisu imali višak kilograma i nisu patili ni od kakve hronicne bolesti, pokazala je da redovno konzumiranje jogurta umanjuje rizik od gojaznosti, i to najverovatnije upravo zahvaljujuci dobrim bakterijama koje sadrži, a koje nam dovode varenje u red!
Druga istraživanja pokazala su da jogurt nakon samo cetiri nedelje redovnog konzumiranja pozitivno utice na naš mozak, kao i da smanjuje rizik od bolesti srca, infarkta i moždanog udara i to cak i kod onih koji popiju svega dve šolje jogurta nedeljno.
U poslednje vreme, popularan je i "grcki jogurt", ali što se nutritivne vrednosti tice, "grcki" i "obican" su tu negde, iako grcki ima malo više proteina:
Jedna porcija od 250 mililitara grckog jogurta ima 166 kalorija, 4 grama masti, 3 grama zasicenih masti, 23 grama proteina, 9 grama ugljenih hidrata, 8 grama šecera, i ne sadrži vlakna.
Grcki jogurt ima dakle više proteina od obicnog, manje ugljenih hidrata i šecera, i možda je za nijansu bolji izbor ukoliko vodite racuna o unosu ugljenih hidrata.
S druge strane, ima i gotovo upola manje kalcijuma od obicnog jogurta.
Ali, oba su vrlo zdrava i možete prosto da odaberete onaj koji vam se više dopada.
Jedini jogurti koje bi trebalo da izbegavate su oni vocni (ako volite voce u kombinaciji s jogurtom, dodajte ga sami, tako necete piti nešto nakrcano veštackim zasladivacima) i oni s minimalnim procentom mlecne masti, jer se u njih cesto dodaje mnogo šecera da bi se dobio prijatan ukus, piše Women's Health.
Ipak, lekari se slažu da je najbolji izbor delimicno obran jogurt, koji bi trebalo da pijete jednom dnevno. Tako cete izvuci najbolje iz ovog zdravog i ukusnog napitka.