Zdravlje

Da li je bezbedno uzimati lekove protiv prehlade kada DOJITE?

Izvor mondo.rs

Pitanje koje muči mnoge mlade mame.

Ako ste prvi put mama i dojite, verovatno ste do sada čuli bezbroj oprečnih informacija o tome šta treba i šta ne treba da jedete, da li smete da pijete alkohol i koje lekove možete da uzimate.

Budući da je sezona gripa i prehlada, trebalo bi da znate da li je bezbedno da uzimate lekove protiv prehlade koji se izdaju bez recepta i kako oni utiču na majčino mleko.

Ukoliko uzimate lekove za zaustavljanje prehlade na bazi paracetamola ili sirupe za kašalj, najverovatnije nemate razloga za brigu, smatraju stručnjaci.

"Lekovi protiv prehlade koji se izdaju bez recepta uglavnom su sigurni za majke koje doje", kaže američka lekarka Ana Gresik, docent na klinici za akušerstvo i ginekologiju na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Ukoliko vam je potrebno olakšanje od simptoma kao što su suvi kašalj, grlobolja i začepljen nos, apsolutno možete uzimati lekove protiv prehlade jer neće naštetiti vašem niti zdravlju vaše bebe.

Ipak, lekovi na koje treba da obratite pažnju jesu dekongestivi. Nazalni dekongestiv je tip leka koji se koristi za olakšavanje nazalne kongestije (nosnog zagušenja) u gornjem respiratornom traktu. Aktivni sastojak mnogih dekongestanata je ili pseudoefedrin ili fenilefrin, a ova dva sastojka mogu uticati na "zalihe" mleka.

"Svojim pacijentima kažem da sve što može da vam isuši nos, takođe može da isuši mleko", kaže dr Gresik i dodaje da su mame koje su pri kraju faze dojenja (one koje imaju bebe starije od devet meseci ili bebe koje se doje samo jednom u određeno doba) posebno ovome podložne.