Uzdržavanje od hrane po 14 sati dnevno, a konzumiranje u vremenskom okviru od deset sati dnevno, može da snizi rizik od dijabetesa, pokazala je nova studija.
Povremeni ili isprekidani post, kako ga nazivaju, je režim ishrane koji podrazumeva da se tokom dana smenjuju period posta, kada uopšte ne jedete, sa periodima kada uobičajeno jedete. Brojne poznate ličnosti se "kunu" da im je upravo ovakva ishrana pomogla da se osećaju i izgledaju bolje.
Sada je nova studija sa Univerzieta u Kaliforniji utvrdila da je ne samo izvodljivo da svu hranu tokom dana unesete u vremenskom okviru od deset sati, već da to doprinosi i mršavljenju i boljem nivou holesterola.
Za samo 12 nedelja koliko je trajalo istraživanje, učesnici, od gojih je većina bila gojazna, primetili su rezultate – smanjen indeks telesne mase, manje masti u telu, poboljšan krvni pritisak i nivo šećera u krvi.
Pre studije, učesnici su "gazili" ka dijabetesu, a sada imaju šanse da izbegnu bolest, kažu naučnici.
Procenjuje se da oko 47 miliona ljudi u SAD pati od metaboličkog sindroma, mreže simptoma koji obično vode do dijabetesa. Ti rizični faktori su povišen šećer u krvi, povišen krvni pritisak, visak nivo triglicerida, nizak nivo dobrog holesterola i abdominalna gojaznost. Oko 85 odsto ljudi koji imaju ove simptome pate i od dijabetesa tipa 2, a oni koji imaju i dijabetes i metabolički sindrom su u znatno većoj opasnosti od srčanih bolesti i infarkta.
Zbog toga, je, kaže koautor studije dr Pam Tob, ključno kod ovakvih ljudi menjati režim ishrane i podstaći ih na fizičku aktivnost, što je teško.
I dok su brojne druge dijete, poput popularne keto dijete, dokazano neodržive ili čak, u nekim slučajevima štetne, povremeni post zaokuplja sve veću pažnju naučnika koji dokazuju da je takav režim dobar za zdravlje.