Zdravlje

BIZARNO, ali pomaže! Gel za lečenje otvorenih rana pravi se od...

Izvor mondo.rs

U odnosu na tradicionalne lekove, ovaj preparat je daleko efikasniji kod problema s čirevim, plikovima i otvorenim ranama koje se javljaju kao posledica šećerne bolesti.

Ispostavilo se da gel napravljen od krvi pacijenta pomaže da otvorene rane i plikovi koje se javljaju kod dijabetskog stopala, brže zacele.

Kako nova studija sugeriše, ovaj gel pokazao se daleko efikasnijim lekom za čireve, plikove i otvorene rane koje se javljaju kao posledica šećerne bolesti, u odnosu na tradicionalne lekove.

Šta je dijabetsko stopalo?

Dijabetsko stopalo javlja se usled oštećenja nerava i krvnih sudova stopala, a koja se često javljaju  kod dugogodišnjih dijabetičara. Kao posledica toga, dolazi do degeneracije meki tkiva i kostiju koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Naime, usled lošije cirkulacije mogu nastati plikovi i čirevi na stopalima, najčešće na palčevima ili peti a oni mogu dovesti i do degeneracije kostiju. Jedan od problema jeste što pacijenti gotovo ne osećaju bol, pa tako propuste na vreme da leče ranu, što dalje može dovesti do ozbiljne infekcije i evetualne amputacije stopala.

Ovaj novi gel koristi tehniku zvanu PRP (plazma bogata trombocitima, tj. “platelet-rich plasma”), koja se već koristi za lečenje povređenih tetiva, a umanjuje bol i poboljšava pokretljivost kolena kod artritisa.

Da biste napravio ovakav gel, pacijentu se uzme oko 20 ml krvi - oko jedne i po kašike i ubaci u aparat za centrifugu. U procesu dolazi do odvajanje plazme (čist serum) od ostalih komponenti krvi. Plazma je bogata trombocitima koji su važni za zgrušavanje, a sadrže proteine koji se nazivaju faktori rasta i pomažu lečenje.

Završena plazma je pomešana sa drugim jedinjenjima da bi se pretvorila u gel, a ovaj proces  traje otprilike  30 sekundi. Potom se  gel odmah nanosi preko rane.

Novo ispitivanje, tokom kojeg su pacijenti prve dve nedelje dva puta sedmično lečeni ovim svežim gelom, a potom sledeće nedelje jednom u sedam dana, otkrilo je da je ovaj preparat daleko delotvorniji od uobičajenih tretmana za ovu vrstu problema, a koji podrazumevaju čišćenje rana i previjanje.

Tagovi