Zdravlje

Omiljena zimska salata i zdravlje: Zašto treba da jedete KISELI KUPUS

Izvor mondo.rs

Zimska trpeza ne može se zamisliti bez salate od kiselog kupusa, a evo kako on deluje na zdravlje.

Zimska trpeza ne može se zamisliti bez kiselog kupusa, a dobra vest je da je ova salata zapravo odlična za vaše zdravlje.

U svega 100 g ove namirnice nalazi se čak 20 mg vitamina C, a bogata je i vitaminima A i B12, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, vlaknima i proteinima.

Evo zašto je dobro da jedete kiseli kupus...

Pomaže varenje

Kiseli kupus je bogat probiotskim kulturama, zbog čega se preporučuje kod disbalansa crevne flore, a naročito nakon upotrebe antibiotika ili u slučaju hemioterapije. Ova namirnica ima blagotvoran uticaj na mikrofloru želuca i peristatiku (pokretljivost) creva, pa tako poboljšava probavu. Osim toga, ubrzava metabolizam i pomaže razgrađivanje masnoća, a pospešuje i izlučivanje štetnih materija iz organizma, čisti i regeneriše jetru. Poznato je i da usporava starenje.

Kiseli kupus blagotvorno deluje kod reume i upale vena. Ako se koristi u vidu obloga, pomaže kod svraba na koži usled alergija, zaceljuje blaže opekotine i ranice od uboda insekata. A, ukoliko imate česte glavobolje, pomoći će vam ako na čelo položite list kiselog kupusa i obmotate ga gazom.

Podiže raspoloženje

Nauka je dokazala da ova namirnica podiže raspoloženje, a sve što je potrebno jeste da svakog dana pojedete dve do tri kašike narendanog kiselog kupusa. Osim toga, zahvaljujući obilju vitamina C jača imunitet, pa se posebno preporučuje starijim osobama, deci, kao i osobama s oslabljenim imunim sistemom.

Sok kiselog kupusa, rasol, predstavlja pravu malu riznicu nutrijenata koji čuvaju zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Deluje i protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk. Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, rasol pomaže kod nedostatka kalcijuma, pa se preporučuje ženama u srednjim godinama koje boluju od osteoporoze.

Tagovi