Ako se hranite zdravo, vaš organizam dobija sve što mu je potrebno, a vi ste zdravi i puni snage, dodate malo fizičke aktivnosti tu i tamo i sve je OK? Pa, generalno to jeste tačno, ali stvari nisu toliko jednostavne, bar što se zdrave ishrane i neophodnih nutrijenata tiče.

Generalno, čak i osobama koje jako paze šta jedu često nedostaju ovi važni vitamini i minerali, pa ne bi bilo loše da ove godine malo "pojačate" unos namirnica koje ih sadrže:

Vitamin K2

Ovaj vitamin često ne unosimo u dovoljnim količinama, a jako je važan jer pomaže da meka tkiva u našem telu ne zadržavaju kalcijum. Dragocen je i u trudnoći, a najbolji izvori vitamina K su punomasno mleko i mlečni proizvodi (po mogućstvu organskog porekla, od krava koje idu na ispašu), kao i kelj, spanać, raštan.

Vitamin D

Vitamin D je dragocen za dobar i snažan imunitet, kao i za zdrave i jake kosti. Dobri izvori su goveđa ili teleća džigerica, žumance, riba iz konzerve, mleko - punomasno, obrano ili delimično obrano, jogurt, sok od pomorandže, tvrdi sirevi.

Vlakna

Vlakna održavaju zdravim naš sistem organa za varenje, a da biste bili sigurni da ih unosite u dovoljnim količinama jedite zeleno lisnato povrće, kao i karfiol i brokoli, i proizvode od žitarica celovitog zrna.

Omega-3 masne kiseline

Dragocene za zdravlje srca, između ostalog, omega-3 masne kiseline nalaze se u maslinovom ulju, ribi, kao i avokadu, orašastim plodovima i semenkama, na primer.

Magnezijum

Magnezijum učestvuje u mnogim biohemijskim procesima u organizmu, a dobri izvori ovog važnog nutrijenta su semenke, orašasti plodovi i mahunarke.

Pogledajte bonus video: