Zdravlje

VELIKI POMAK: Uz novu tehniku, kancer dojke se efikasnije uklanja

Izvor mondo.rs

Provcenat pacijenata koji mora drugi put da se podvrgne operaciji je smanjen za 19 odsto!

Onkolozi su razvili novu tehniku koja omogućava lakšu operaciju karcinoma dojke, daleko uspešniju od stare koja se koristi još od 1970. godine, a podrazumeva ugradnju čelične žice koja se pričvrsti za tumor na početku operacije.

Reč je o novoj tehnologiji koja funkcioniše kao marker koji doktorima omogućava lakšu operaciju tumora i njegovih delića koji se, inače, ne bi mogli videti niti osetiti.

Verovatnoća da će žene koje su bile na operaciji tumora dojke, morati ponovo na operaciju dojke zbog delića koje hirurzi nisu uspeli da vide i odstrane, trenutno iznosi visokih 25 posto.

Rezultati koje je pokazao "Magseed" implantat su daleko bolji, samo je šest posto pacinetkinja išlo na drugu operaciju.

"Žica može da bude neprijatno iskustvo za pacijente, a iz perspektive hirurga, nije neuobičajeno da se ona pomeri ili otkači. To znači da tokom godine imamo nekoliko operacija za koje se posle ispostavi da nismo izvadili kvržicu u uzorku koji smo odstranili, što je strašno za pacijente. 'Magseed' definitivno omogućava preciznost, a hirurg može da bude siguran da je na pravom mestu", rekao je hirurg  Džejms Harvi iz "University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust".