U svetu je, nažalost, sve više obolelih od raka, a procenjuje se da je kancer u 40 odsto slučajeva moguće srečiti. Očigledan primer za to je rak pluća jer su najveći uzročnik te bolesti cigarete.

Pored toga, gojaznost je uzročnik najmanje 13 različitih oblika raka, zbog čega je zdrava ishrana veoma važna. Iako ne postoji nikakva supernamirnica koja služi kao zaštita od raka, Američki institut za istraživanje raka objavio je listu deset namirnica koje potencijalno mogu da pruže neku zaštitu od opake bolesti.

Jabuke

I inače su veoma zdrave, ali kada je reč o zaštiti od kancera, dobra stvar je što sadrže kvercetin, sastojak koji smanjuje zapaljenje u telu.

Osim toga, u kori jabuke nalaze se i triterpenoidi koji štite od raka, zbog čega neki stručnjaci insistiraju da je bolje jesti jabuke sa korom, nego oljštene.

Paradajz

Veoma važan sastojak je likopen, antioksidant koji paradajzu daje tu crvenu boju. Neke studije su dokazale da ovaj antioksidant štiti muškarce od raka prostate, ali ono što još uvek nije poznato je koliko je likopena potrebno uneti, tj. paradajza pojesti za takav efekat.

Kafa

Velika studija u kojoj je 2019. godine učestvovalo skoro pola miliona ljudi utvrdila je da svakodnevno konzumiranje kafe dvostruko smanjuje rizik obolevanja od raka jetre.

Preciznije, studija je utvrdila da ljudi koji piju kafu imaju 50 odsto manji rizik obolevanja od hepatocelularnog karcinoma, koji je veoma čest – u devet od deset slučajeva raka jetre, javlja se upravo ova vrsta raka.

Kafa takođe sadrži i polifenole, hemikalije koje zaustavljaju deljenje ćelija raka.

Braon pirinač i druge žitarice

Poznato je da su žitarice inače dobre za opšte zdravlje, ali imaju i tu zaštitnu ulogu kada je reč o o obolevanju od raka.

Žitarice sadrže polifenole, supstancu koja snižava rizik obolevanja od raka, kao i od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Osim toga, sadrže supstancu saponin, koja je u laboratorijskim testovima uspela da uništi ćelije raka.

Grožđe

Ovo voće bogato je resveratrolom, hemikalijom koja je poznata po anti-kancerogenim dejstvima.

Testovi su pokazali da resveratrol sprečava da u organizmu dođe do oštećenja koja su okidač ja pojavu kancera.

Sočiva

Sočiva su bogata vlaknima i folatima, tipom vitamina B koji je telu potreban za pravljenje DNK i drugog genetskog materijala.

Pored toga, sočiva sadrže i saponine, supstance koje usporavaju rast ćelija raka.

U studiji sprovedenoj 2011. godine dokazalo je da ljudi koji redovno jedu sočiva, pasulj i grašak, imaju oko 40 odsto manji rizik obolevanja od raka.

Brokoli i karfiol

Ove namirnice, kao i prokelj, sadrže supstancu koja se naziva glukozinolat. Neka istraživanja su pokazala da ova supstanca štiti od raka, posebno od tumora koji se javljaju usled izloženosti hormona u telu.

Masna riba

Rizik obolevanja od raka creva snižava se za skoro polovinu redovnim konzumiranjem masne ribe, poput lososa, pokazale su studije.

Ova vrsta ribe veoma je bogata nutrijentima poput vitamina B, kalijuma i omega-3 masnim kiselinama.

Studija je pokazala i da oni koji redovno jedu masnu ribu ili uzimaju suplemente ribljeg ulja najmanje četiri puta nedeljno, imaju 63 odsto manji rizik obolevanja od raka creva.

Borovnice

Pored toga što su bogate vitaminima C i K, dobar su izvor mangana i vlakana, smatra se da su baš borovnice namirnica koja sadrži najviše antioksidanata, supstance koja usporava napredovanje bolesti.

Sprovedene studije su pokazale da svakodnevno konzumiranje ovog voća može da snizi rizik raka creva za oko 57 odsto.

Beli luk

Naučnici već godinama analiziraju dejstvo belog luka zbog njegovih antikancerogenih dejstava. Ključna je supstanca alicin, koja se oslobađa kada se luk seče ili smrvi.

Dokazalo je da alicin blokira rast tumora, a skorije sprovedeno istraživanje u Kini je pokazalo da redovno konzumiranje belog luka snižava rizik od raka creva za 79 odsto.