Zdravlje

Otkriven moćan antibiotik, "UBIJA" 35 VRSTA SMRTONOSNIH BAKTERIJA

Izvor mondo.rs

Novo otkriće britanskih naučnika!

Zahvaljujući AI (veštačkoj inteligenciji) naučnici su otkrili novi antibiotik za koji se vruje da će imati mnogo jače dejstvo od onih koji su do sada bili u upotrebi.

Stručnjaci su ovo otkriće najavili kao revolucionarno, posebno kad se ima u vidu sve češći problem otpornosti na lekove.

Moćan algoritam korišćen je za analizu više od sto miliona hemijskih jedinjenja u nekoliko dana.  Novootkriveno jedinjenje uspelo je da ubije 35 vrsta potencijalno smrtonosnih bakterija, rekli su istraživači.

Pojava infekcija otpornih na antibiotike je u porastu poslednjih godina. Ako se antibiotici konzumiraju neadekvatno, štetne bakterije koje žive unutar tela mogu postati otporne na njih, što znači da lekovi možda neće imati dejstvo kada je to zaista potrebno.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala je ovaj fenomen "jednom od najvećih pretnji globalnoj zdravstvenoj sigurnosti i razvoju danas".

"Mislim da je ovo jedan od najmoćnijih antibiotika koji je otkriven do danas", rekao je Džejms Kolins, bioinžinjer iz tima na MIT-u.