SJAJNA VEST

DRUGI put u svetu, pacijent IZLEČEN od HIV virusa!

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Ovo je tek drugi put da su lekari uspeli da izleče pacijenta zaraženog HIV virusom!

Takozvani "londonski pacijent" druga je osoba na svetu kod koje je izlečen HIV virus, nakon što je podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija, saopštili su naučnici. Već 30 meseci u njegovom telu nema ni traga od virusa.

Reč je inače o osobi koja je obolela od raka, poreklom je iz Venecuele, a o njemu se pisalo i prošle godine, kada su naučnici sa Kembridža objavili da u njegovom telu nema virusa prethodnih 18 meseci.

Vodeći autor studije Ravindra Gupta kaže da novi testovi i negativni rezultati na prisustvo virusa pokazuju da je pacijent "verovatno izlečen".

Otkriven je i identitet pacijenta – njegovo ime je Adam Kastiljeho, ima 40 godina, a HIV mu je dijagnostikovan 2003. godine, dok od 2012. uzima lekove kako bi virus držao pod kontrolom. Nešto kasnije te godine, dijagnostikovan mu je Hočkinov limfom, oblik raka.

U 2016. je podvrgnut transplantaciji koštane srži zbog raka, a primio je matične ćelije donora sa genetskom mutacijom koja je prisutna kod manje od jedan odsto Evropljana, koja sprečava ćelije HIV virusa da se"prime".

Kastiljeho je postao tek druga osoba na svetu koja je izlečena od HIV-a, nakon Amerikanca Timotija Brauna koji je bio poznat kao "berlinski pacijent", a koji je od tog virusa izlečen 2011. godine, sličnim tretmanom kao i "londonski pacijent".