Zdravlje

Oni su POBEDILI EPIDEMIJU: Evo šta Kinezi kažu o korona virusu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kineski lekari i naučnici uspešno su se izborili sa korona virusom, a evo šta sada kažu o tom virusu i kada predviđaju kraj epidemije.

Kineski naučnici i medicinski stručnjaci koji se bore sa epidemijom korona virusa veruju da je najgore prošlo i ne pridaju veliki značaj upozorenjima da bi bolest mogla da postane sezonska ili da bi smrtonosniji drugi talas mogao da produži epidemiju kasnije ove godine.

Dok se pandemija nastavlja, sve veći broj zemalja se priprema za najgori mogući scenario koji ne isključuje mogućnost da virus nastavi aktivno da se širi najmanje do sledeće godine.

S druge strane, kineski stručni krugovi sa sigurnošću tvrde da su striktne mere koje je uvela država dovoljne da širenje virusa bude stavljeno pod punu kontrolu za samo nekoliko nedelja, bar kada je reč o kontinentalnoj Kini.

Iako su zabrinuti zbog rizika da se virus "uveze" u Kinu preko zaraženih osoba koje stižu iz inostranstva, kineski eksperti smatraju da mogu da eliminišu Covid-19 na isti način na koji su pobedili epidemiju SARS 2003. godine. Tada je kineska vlada uvela mere strogog nadzora i izolacije.

"Ne brine me mnogo drugi talas epidemije u Kini", kaže Sao Vei, zamenica direktora odeljenja za infektivne bolesti Bolnice medicinskog koledža Junion u Pekingu.

"Postojeće mere prevencije i nadzora trebalo bi da su dovoljne da se epidemija u Kini okonča", rekla je Sao.

Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) poručuju da je vrhunac epidemije u Kini bio krajem februara.

Žong Nanšan, viši savetnik kineske vlade koji pomogao da se otkrije i pobedi SARS 2003. godine tvrdi da bi epidemija korone mogla biti okončana do juna ukoliko sve zemlje preduzmu nužne mere.

Juče, u epicentru epidemije Vuhanu, prvi put od početka epidemije nisu evidentirani novi slučajevi, ali je broj "uvezenih" slučajeva dostigao rekordnih 34.

Jan Handerson, direktor Instituta za molekularnu biologiju Univerziteta u Kvinslendu, ocenio je da je Kina postigla izvanredne rezultate, ali da je moguć i drugi talas od prenosilaca koji dolaze iz inostranstva.

"Dok se u Kini ublažavaju mere izolacije, sa stanovništvom koje je i dalje izloženo, ne isključujem mogućnost da se virus ponovo proširi ukoliko i drugim zemljama prethodno ne bude u potpunosti savladan", ocenio je Handerson.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je zaraženo 97 ljudi.