Zdravlje

Škola iz Subotice proizvela sredstvo za dezinfekciju ALI...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Profesori Hemijsko-tehnološke škole proizveli su sredstvo za dezinfekciju ruku ali nemaju dovoljno sirovina da ga proizvode

Profesori Hemijsko-tehnološke škole proizveli su sredstvo za dezinfekciju ruku, a iako ne mogu da ga proizvode, budući da nemaju dovoljno sirovina, demonstriraće učenicima sam proces putem onlajn platforme, da kada se vrate u školske klupe, ovaj proizvod uvrste u praktičnu nastavu.

Rame uz rame sa tečnim sapunom i destilovanom vodom, sada stoji i sredstvo za dezinfekciju ruku. Ovo je treći proizvod iz radionice Hemijsko-tehnološke škole, a jedan od profesora koji je formulisao sredstvo, Vladimir Miljković, kaže da su imali veoma malo vremena da usavrše formulaciju i u tome su uspeli za samo dve nedelje.

Osnova je 70 postotni alkohol, kao i kod svakog dezinficijensa, objašnjava profesor, ali su tu dodati još neki sastojci, što za rezultat ima privlačnu boju i prijatan miris.

"Da bi pojačali dejstvo alkohola i da bi prolongirali dejstvo tog sredstva morali smo da ubacimo još neke dezinficijense. Ovladali smo tom tehnologijom, ali nije bilo lako napraviti tu recepturu", rekao je Miljković.

Do ideje da proizvedu jedno ovakvo sredstvo, kako ističe direktor škole Nikola Matković, u ovoj ustanovi su došli jer su hteli da obogate nastavu na daljinu i da njen sadržaj bude što zanimljiviji i što korisniji učenicima.

Na ovaj način, dodaje Matković, đacima šalju poruku da znanja iz škole mogu da budu korisna u praksi.

Demonstarcija samog procesa proizvodnje biće snimljena i dostupna đacima na YouTube-u RTS-u, ali će morati da sačekaju da se vrate u školu, jer ovo sredstvo ne može da se proizvodi u kućnim uslovima.

Takođe, škola sredstvo ne može da proizvodi i prodaje, jer su neophodne sirovine deficitarne.